Elárverezik a fegyvert, amivel Van Gogh öngyilkosságot követhetett el

Van Gogh
A pisztoly, amelyet Van Gogh használhatott egykor
Vágólapra másolva!
Hamarosan árverésre bocsátják azt a fegyvert, amivel Vincent van Gogh holland festő feltehetően öngyilkosságot követett el. A várhatóan 50 ezer dollárért, azaz több mint 14 millió forintért kínált pisztoly körül újra fellángoltak a viták: a művész valóban öngyilkos akar lenni vagy véletlenül találta el egy lövés?
Vágólapra másolva!

A szomorúság örökké fog tartani

Évekig a legtöbb Van Gogh szakértő elfogadta azt a magyarázatot, hogy a holland festőművész 1890 júliusában öngyilkosságot követett el egy pisztollyal. Egy ilyen fegyverre bukkantak több mint 70 évvel később egy olyan területen, amely a francia mezőgazdasági falu, Auvers-sur-Oise közelében van.

Pont ott, ahol a hallucinációk és epilepsziás rohamoktól szenvedő Van Gogh meghalt.

A feljegyzések szerint a művész még visszavánszorgott a fogadóba, ahol lakott és körülbelül 30 órán át élt, mielőtt elvérzett volna.

Egyes elméletek szerint Van Gogh is skizofréniában szenvedett Forrás: Wikimedia Commons

– ezek voltak az utolsó szavai testvére, a négy évvel fiatalabb Theodorus van Gogh szerint.
A halála óta eltelt években egy kétségbeesett, öngyilkos művész archetípusává vált, aki élete végéig harcolt a depresszióval szemben.

Magára vállalhatta a lövést

Egy 2011-ben megjelent önéletrajzi könyvben Gregory White Smith és Steven Naifeh azzal állt elő, hogy Van Gogh nem akart öngyilkos lenni. Kutatásaik során kiderítették, hogy a művészt véletlenül találta el egy lövés, amely a közelében fegyverrel játszadozó 16 éves René Secrétantól eredt, aki a nyarat a faluban töltötte. A két ifjú és a művész jól ismerték egymást, ezért Van Gogh oltalmazásból vállalta magára a lövést.

Vincent van Gogh 1890-es halála óta a holland expresszionista munkái a világ egyik legkeresettebb festményeivé váltak Forrás: Everett - Art / Shutterstock

– írták az új könyv szerzői, akik szerint nehéz lenne elképzelni, hogy a két kamasznak oka lett volna megölni a holland festőművészt.
Szerintük sokkal inkább véletlen baleset történt, amit a történészek is alátámasztottak, akik rámutattak, hogy a célba ért golyó görbült pályát járt be, ami öngyilkosság esetén egyenes lett volna.

Halálosan megsebesítették a festőt

A titokzatos fegyvert a jövő héten árverezik el: a belga 7 milliméteres Lefaucheux revolver akkoriban igen népszerű, kis kaliberű kézifegyvernek számított. A pisztoly megegyezik a Van Gogh testéből vett hét milliméteres golyó leírásával, és elméletileg azt is bizonyítja, hogy

az alacsony teljesítményű fegyver miatt nem halt meg azonnal.

Ismert, hogy a művész a lövés után még visszatért a szállodájába, miközben a golyó már belefúródott a mellkasába.

A pisztoly, amelyet Van Gogh használhatott egykor Forrás: AFP/Getty Images/Francois Guillot

A fegyvert akkor nem találták meg. Hetvenöt évvel később, 1965-ben azonban egy mezőgazdasági termelő bukkant egy revolverre ugyanazon a mezőn, ahol festőt halálosan megsebesítették. Felfedezése után a fegyvert átadták a helyi fogadó tulajdonosának. Egyes szakértők „a művészettörténet leghíresebb fegyverének" tartják és azóta is a család tulajdonában maradt.

Több mint hatvan évig rejtette a föld

A korrózió mértékéből a szakemberek arra következtettek, hogy körülbelül 50-60 éve rejthette a föld. A nyilvánosságnak is csak 2012-ben mutatták be, amikor Alain Rohan könyvet írt a felfedezésről.

– mondta Grégoire Veyrès, az Aukciós Művészet árverője, aki az eladást végzi. – Rohan vizsgálata szerint az a hely, ahol a fegyvert találták, megegyezett annak a mezőnek a leírásával, ahol Van Gogh szívesen festett, és ahol meglőtte magát.

A fegyver június végén 50 ezer dollárért, azaz több mint 14 millió forintért kerül kalapács alá.

Senki sem teljesen biztos a fegyver valódiságában

A pisztolyt számos Van Gogh kutató elfogadja, mint azt a fegyvert, amivel a művész megpróbált véget vetni az életének.

– hangsúlyozta az aukció vezetője a LiveScience tudományos online lapnak, aki hozzátette azt is, hogy a Van Gogh Múzeum megerősítette a tényt, és „erős lehetőségnek" nevezte azt, hogy a fegyver lenne a kérdéses eszköz.

Mintha Van Gogh festette volna ezt a képet a galaxis mágneses mezejéről Forrás: ESA

Miközben Smith és Naifeh életrajzát szakmai körökben is „kiváló munkának" nevezték (Naifeh 1991-ben Pulizer-díjat is kapott érte), többen nem akarták elfogadni a véletlen lövésről szóló elméletüket. Utóbbiak arra hivatkoztak, hogy

Van Gogh családja és közeli barátai is meg voltak győződve arról, hogy a művész halálának oka az öngyilkosság volt

és nem egy eltévedt golyó.

Két kérdésre a mai napig nincs válasz

Az igazságügyi szakértőkkel folytatott vizsgálatok azonban megerősítették azt a hitet, hogy a fiatal Secrétan lőtt véletlenül a művészre.

– emlékeztetett Naifeh. – Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a pisztolyt Van Goghhoz vagy a halálának módjához köthetjük. Milyen igazságügyi bizonyíték van arra, ami összeköti Vincent van Goghot a fegyverrel? És még ha igazságügyi bizonyíték is lenne, az mit mond arról, hogy ki húzta a ravaszt? Ez két nagy kérdés, amire nem találtunk eddig semmilyen választ.
Habár Van Gogh a világ egyik leghíresebb művésze (az egyik festményét 2017-ben mintegy 81 millió dollárét, azaz mintegy 22,8 milliárd forintért értékesítették),

életében csak egyetlen alkotását tudta eladni,

azt is csupán az akkoriban igen csekélyke összegnek számító 400 frankért.