Izlandra költöztették át egy sanghaji akvárium két belugáját: az idomított fehér delfinek egy olyan védett tengeri övezetben fogják tölteni nyugdíjas éveiket, amelyet korábban fogságban tartott tengeri emlősök számára alakítottak ki.

Először hízókúrára fogják a két belugát

A két 12 éves nőstény, Little Gray (Kis Szürke) és Little White (Kis Fehér) szerdán landolt a Keflavíki Nemzetközi Repülőtéren. Ők lesznek az Izland déli partjainak közelében kialakított tengeriemlős-menedék első lakói.

A belugák a cetek között egyedülálló módon képesek az arcmimikára isForrás: Earth.com

A Klettsvik öbölben elterülő, 32 ezer négyzetméteres tengerterületet bálnaleső hajókkal lehet megközelíteni.

Az izlandi Klettsvik öböl lesz a belugák új lakhelyeForrás: Lonely Planet

A Vestmannaeyjar szigetcsoportra szállított állatok

a következő negyven napot egy speciális beltéri medencében töltik,

ahol gondozóik fokozatosan növelik a táplálékbevitelüket, hogy a most nagyjából 900 kilogrammos tengeri emlősök elegendő zsírt szedjenek magukra az Atlanti-óceán hideg vízének elviseléséhez.

Az akvárium új tulajdonosa szabadította ki a fehér delfineket

A két belugát az orosz vizekben fogták be és csaknem tíz évvel ezelőtt adták el őket a sanghaji Csangfeng akváriumnak. A belugák a Jeges-tengerben honosak, nem pedig az Izlandot körülölelő Észak-Atlanti-óceánban.

A belugák kisebb csoportokban élnek, az arktikus vizekbenForrás: Origo

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései szerint jelenleg 135 ezer ivarérett beluga él az arktiszi vizekben.

Az IUCN becslése szerint mintegy 135 ezer beluga (Delphinapterus leucas)él az északi-sarki vizekbenForrás: Biosphoto/Paul Souders / Biosphoto/Paul Souders

Little Gray és Little White annak köszönhetően töltheti nyugdíjas éveit Izlandon,

hogy a sanghaji akvárium a bálnák és delfinek fogságban tartását ellenző brit vállalat, a Merlin Entertainment tulajdonába került, amely a Sea Life Trust vadvédelmi szervezettel együtt szervezte meg az állatok átköltöztetését.

Még mindig mintegy háromezer cetet tartanak fogságban világszerte

1998-ban ugyanebben az izlandi öbölben engedték szabadon a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben szereplő kardszárnyú delfint, Keikót.

Az állatot "óceáni sétákkal" próbálták felkészíteni a vadonra, ám egy évvel a szabadon engedését követően elpusztult tüdőgyulladásban.

A rendkívül intelligens kardszárnyú delfinek közül is még sok példány senyved fogságbanForrás: pxhere.com

Keiko soha nem csatlakozott egyetlen vadon élő kardszárnyú delfin csoporthoz sem,

mindig az emberek társaságát kereste.

Little Gray és Little White ezzel szemben nem kap "kiképzést" a vadonban való boldogulásra, ugyanis életterük Klettsvikre fog korlátozódni, ahol gondoskodnak az etetésükről.

Beluga vagy fehér delfinForrás: Wikimedia Commons

A Whale and Dolphin Conservation nevű vadvédelmi szervezet szerint nagyjából 3 ezer bálna, delfin és disznódelfin él fogságban, tartályokban tartva világszerte.

(Forrás: MTI/AP)