Szabadon engedik a "cetbörtönben" fogva tartott delfineket

2019.06.20. 14:57

Két kardszárnyú delfin szabadon bocsátásával megkezdődött az orosz Távol-Keleten felfedezett "cetbörtönben" fogva tartott csaknem száz tengeri emlős visszaengedése természetes közegébe. Ez hangzott el csütörtökön abban a tévéműsorban, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök élőben válaszolt a lakosságtól beérkezett kérdésekre.

A több orosz tévécsatornán bemutatott tudósítás szerint a két orkát az Ohotszki-tengerben, a Santar-szigeteknél bocsátották szabadon, ott, ahol kifogták őket.

Kardszárnyú delfinek - illusztrációForrás: AFP/Valery Hache

A "cetbörtönben" tartott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint a tervek szerint kis csoportokban fogják elengedi, esetenként 1800 kilométerre a Szrednyaja-öböltől, ahol most fogva tartják őket. A szabadságuk visszanyeréséhez vezető hosszú útjukra elkísérik őket gondozóik, akikhez hozzászoktak.

Putyin február 22-én rendelte el, hogy az illetékes állami szervek dolgozzanak ki megoldást a nemzetközi botrányt és szakértői összefogást eredményező "cetbörtön" problémájára.

A létesítményt üzemeltető négy orosz céget vétkesnek találták a halászati szabályok megsértésében - mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni - és pénzbírsággal sújtották.

A "börtönben" fogva tartott állatokat külföldi - sajtójelentések szerint főképp kínai - delfináriumok számára fogták ki az Ohotszki-tengerből és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között