Rögzítették a világ egyik legritkább bálnájának az énekét

2019.06.20. 19:46

Először rögzítették a tengerbiológusok a bolygó egyik legritkább bálnájának énekét. A lassan mozgó csendes-óceáni északi simabálnák egyedszáma az utóbbi években drámaian csökkent, miután az orvvadászok kedvelt célpontjaivá váltak.

A világ legveszélyeztetettebb állatai közé tartoznak

A National Oceanic és Atmospheric Administration (NOAA) kutatói akusztikus felvevőket használtak, hogy rögzítsék a hím csendes-óceáni északi simabálnák ismétlődő énekének mintáit. Ez az első alkalom, hogy ezeknek az állatoknak a „dalait" sikerült valamilyen formában dokumentálni. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett kategóriába sorolta, miután nem csak az orvvadászok fenyegetik az egyre ritkuló populációikat, hanem gyakran gabalyodnak bele halászhálókba vagy akadnak fel horgonyokon. A mai állománysűrűségből és a születési rátából ítélve, mindkét faj ki fog halni a következő 200 évben.

Déli simabálna az argentínai Valdés-félszigetnél, egy bálnafigyelő csónak alattForrás: Barcroft Media/Justin Hofman

A csendes-óceáni északi simabálna és közeli rokona, az északi simabálna a világ legveszélyeztetettebb óriás bálnái és egyben az állatai is – mondta Jessica Crance, a NOES tengerbiológus, aki kollégáival együtt a Bering-tenger öt helyszínén, Alaszka délnyugati partjai mentén négy különböző dalt rögzítettek nyolc év alatt.

A vadászok igen könnyű célpontjaivá váltak

Habár a csendes-óceáni északi simabálnát is vándorló fajnak tekintik, mozgásáról, útvonalairól alig van adat. A bálnavadászok tevékenysége miatt mára mindössze harminc állat maradt életben, akiknek igen könnyű célpontnak bizonyultak a lassan mozgó, zömök és kövér testfelépítésű cetek.

Veszélyben az északi simabálnákForrás: Wikimedia Commons

A hosszúszárnyú és a grönlandi bálnákat már jól ismerjük a dalaikról, ám a 2010-es felmérés során furcsa hangokat rögzítettünk, amelyeket nem tudtunk beazonosítani – magyarázta Crance. – Azt hittük, hogy talán egy Eubalaena, a simabálnák családjába tartozó állat, de nem kaptunk vizuális megerősítést.

Többféle hanggal kommunikálnak

A kutatók ezért az akusztikus felvevőkből származó adatokat újra áttekintették, majd újra és újra lejátszották a hangmintákat. Hét évnyi kutatómunka után azonban ma már biztosan kimerik jelenteni, hogy azok a világ egyik legritkább bálnájának számító, csendes-óceáni északi simabálnának az énekét takarják. Ezt a 2017-es, újabb felvételek is bizonyították.

Elpusztult simabálna borjúForrás: Origo

Nagyszerű érzés volt, amikor végre megérkezett a pozitív válasz, ami után már tudtuk, hogy egy hím egyed énekét rögzítettük – hangsúlyozta a tengerbiológus. – Ezek az állatok többféle hangot tudnak kibocsátani: a domináns hím hangja leginkább egy lövéshez hasonlít, de suttogásokat, sikolyokat és az üvöltéshez hasonlító hangokat is kiadnak, amelyek újra és újra megismétlődnek.