Ismét egy nagy ámbráscet pusztult el az olasz partoknál

2019.06.21. 13:54

Elhagyott halászhálóba gabalyodva pusztult el egy nagy ámbráscet és borja a Tirrén-tengeren az olasz partoknál, Lazio tartomány magasságában - közölte a Marevivo olasz környezetvédelmi szervezet.

 

Az anyacet kicsinye mentése közben pusztulhatott el

A szervezet közleménye szerint két bomlófélben lévő bálnatetemet láttak a tenger felszínén lebegni Palmarola-szigettől 8 mérföldnyire.

Az elpusztult nőstény ámbráscet és kicsinye.Forrás: https://news.sky.com/story/sperm-whale-and-calf-die-after-becoming-tangled-in-fishing-net-off-italy-coast-11745863

A parti őrség a helyszínre küldött egy hajót, amelynek személyzete megállapította, hogy egy hatméteres

felnőtt állat és egy bálnabébi pusztult el egy vízen hányódó halászhálótól.

Az anyaállat vélhetően ki akarta szabadítani a halászhálóba belegabalyodott borját, de mentés közben maga is elpusztult.

Partra sodródott elpusztult ámbráscet. A ma élő nagy ámbráscet átlagos testhossza 15 méter (a kép illusztráció)Forrás: AFP/Marty Melville

Az anyaállat szájában megtalálták a kétméteres halászháló részeit, míg a kisbálnát teljesen beborította a háló.

Egyre nagyobb gondot jelentenek a szellemhálók

A két tengeri emlős halála önmagában is veszteség természeti örökségünknek, az esetet azonban még tragikusabbá teszi, hogy az az ember hibájából történt - hangoztatta a Marevivo elnöke, Rosalba Giugni. Egy másik természetvédelmi szervezet, a WWF rámutatott, hogy az úgynevezett kísértethálók egyre súlyosabb problémát jelentenek, a hátrahagyott halászhálók évekig a tengerben maradnak "és a békés tengeri óriások valódi gyilkosaivá válnak".

Sűrűsödnek a bálnatragédiák a Földközi-tengeren

Egyre gyakoribbak a bálnatragédiáik a Földközi-tengeren. Márciusban egy szardíniai strandon találtak egy nyolcméteres vemhes nagy ámbráscetet 22 kilogramm műanyaggal a gyomrában.

A Szadínia szigetén elpusztult ámbráscet hasában 22 kilogramm műanyagot találtak.Forrás:https://phys.org/news/2019-04-wwf-alarm-lbs-plastic-dead.html

A környezetvédők szerint a tengeri élővilágra leselkedő egyik legnagyobb veszélyt a műanyag jelenti, az elmúlt két évben legkevesebb öt másik bálna pusztult el a sok lenyelt műanyaghulladéktól.

(Forrás: MTI/ANSA/AP/dpa)