Hamarosan befejeződik Szulejmán sírjának Szigetvár melletti feltárása

Szulejmán
Szulejmán szultán Szigetvár mellett, a turbéki szőlőhegyen álló síremlékének tudományos rekonstrukciója. A palánkon belüli épületek közül a középső a dzsámi, mellette a kupolás szultáni türbe, mögötte pedig az U alakú derviskolostor látható.
Vágólapra másolva!
Néhány héten belül befejeződhet Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexumának régészeti feltárása, év végére pedig a munkálatok írásos, tudományos összefoglalója is elkészül - közölte Pap Norbert, a kutatás vezetője az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Még egy kolostorépület feltárása zajlik

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) történeti földrajz professzora elmondta: a 2013-ban indult vizsgálatok során

2015-ben egy türbe, 2016-ban egy dzsámi, 2017-ben pedig a derviskolostor

nagyobbik részének feltárása valósult meg. A türbét és a dzsámit U-alakban körbeölelő kolostorépület déli szárnyának feltárási munkái zajlanak jelenleg.

Szulejmán szultán Szigetvár mellett, a turbéki szőlőhegyen álló síremlékének tudományos rekonstrukciója. A palánkon belüli épületek közül a középső a dzsámi, mellette a kupolás szultáni türbe, mögötte pedig az U alakú derviskolostor látható. Forrás: Dr. Pap Norbert

A néhány héten belül várhatóan befejeződő munka során még kerülhetnek elő érdekes és fontos tárgyak, hiszen a derviskolostor e részén a török időkben, a 17. század második felében egy vendégház működött az előkelő vendégek fogadására. Ugyan még további vizsgálatra szorul, de az épület sarkán talán egy konyha is lehetett. Azok a helyek, ahol konyhai hulladékot lehet találni sokat, elárulnak az ott élők életmódjáról - közölte Pap Norbert.

Idén a tudományos összefoglaló is elkészül

A kutatások pécsi vezetője elmondta, hogy a síregyüttes a 17. században a megnövekedett Szulejmán-nosztalgia miatt valószínűleg egyre több előkelő látogatót fogadott. A leletek alátámasztják ezt a vélekedést, hiszen sok a magasabb társadalmi státusra utaló lelet. Pap Norbert szerint júliusban valószínűleg befejeződik az ásatás, a továbbiakban pedig műszeres vizsgálatok révén szeretnének még többet megtudni a településről.

Pap Norbert professzor, az MTA doktora, és a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a kutatócsoport egyik vezetője a mohácsi csata emlékparkjában FOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO Forrás: Origo

Az év végéig minden, a munkálatok tudományos összefoglalóját tartalmazó dokumentum is elkészül. A kutatás vezetője emlékeztetett arra, hogy a feltárással érintett területek korábban magyar állami védelmet kaptak, s folyamatban van azok állami kézbe vétele. Az ásatásokat követően a romokat visszatemetik és előkészítik a majdani bemutatásra.

I. (Kanúni) Szulejmán oszmán szultán, és az iszlám kalifája. Szulejmán Brodarics krónikája szerint. I. (Nagy) Szulejmán szultán többször is személyesen vezette hadait Magyarországra, utoljára 1566-ban, Szigetvár alá. Forrás: Wikimedia Commons

Pap Norbert elmondta, a tevékenységüket meghatározó kormányhatározat alapján az év végére elkészülő szakértői jelentések mellett a leendő kulturális turisztikai komplexum megvalósíthatósági tanulmánya, illetve a leendő bemutatóhely létesítését megalapozó más tanulmányok készítése is zajlik. Ezek révén kiderülhet, hogy

a sírkomplexum idővel hogyan tehető látogathatóvá,

továbbá hogy ez milyen költségekkel járna. A magyar állam és a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) finanszírozásában megvalósuló kutatás 2013 elején indult Szigetváron, az utóbbi években azonban már a magyar állam biztosította a munka pénzügyi forrásainak túlnyomó részét. A szakember 2015 decemberében jelentette be, hogy megtalálták Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést a szigetvár-turbéki szőlőhegyen.

Szigetvár a 16. századtól zarándok hellyé vált

Szulejmán magyarországi síremlékének jelentőségéről Pap Norbert az MTI-nek korábban azt mondta, hogy az Oszmán-háznak 36 uralkodója volt, többségük a birodalom fővárosában és környékén hunyt el, ott emeltek nekik síremléket.

Szulejmán türbéje Isztambulban (2009 október). Az egyik leghíresebb oszmán kori építész, Szinán pasa építette Szulejmán türbéjét Isztambulban. Szigetvár alól ide hozták a szultán holttestét. Fotó: Polyák Attila - Origo

Két szultán temetésének azonban külön rendje volt. Murád 1389-ben Rigómezőnél, Szulejmán Szigetvárnál halt meg, testüket Burszába és Isztambulba vitték,

belső szerveiket ugyanakkor a legenda szerint kivették és a helyszínen eltemették

- mondta. Rámutatott arra, hogy mindkét helyszín fontos zarándokhellyé vált a 16. századtól, de amíg Murád türbéje fennmaradt, a legjelentősebb oszmán uralkodóként tisztelt Szulejmáné a 17. században elpusztult, az utóbbi évekig eltűntnek számított és a helyének pontos emlékezete is elveszett.

(Forrás: MTI)