Ijesztő: szuperbaktériumokat is hordoznak a kórházakban repülő rovarok

Légy, vizuális információfeldologozás, horsefly
Vágólapra másolva!
A kórházakban zümmögő legyek és más repülő rovarok nemcsak bosszúságot okoznak, hanem nagyobb fenyegetést is jelentenek. Egy új tanulmány szerint hét angliai kórházban gyűjtött minden 10 rovarból 9 hordozott potenciálisan veszélyes baktériumokat a testén.
Vágólapra másolva!

Ami még aggasztóbb, hogy az azonosított baktériumtörzsek fele úgynevezett szuperbaktérium volt, ami azt jelenti, hogy legalább egy antibiotikum-osztálynak ellenálló, és ezeknek 20 százaléka multirezisztens, azaz több antibiotikum-osztálynak is ellenálló volt. A talált baktériumok ellen a penicillin volt a legkevésbé hatékony.

„E nagy mintavételű mikrobiológiai elemzések eredménye azt mutatta, hogy az Egyesült Királyság kórházaiban gyűjtött sokféle repülő rovar valóban hordoz különféle kórokozó baktériumokat" – mondta az egyetem közleményében az Aston Egyetem PhD hallgatója, Federica Boiocchi.

Veszélyes kórokozókat hordoznak a kórházakban repkedő rovarok Forrás: AFP/Photononstop

„A legérdekesebb azonban a mintákban talált gyógyszerrezisztens baktériumok nagy aránya volt. Ez kézzelfogható figyelmeztetés arra, hogy mennyire eltúlzottan használjuk az antibiotikumokat az egészségügyi ellátásban, ami viszont megnehezíti a valóban súlyos fertőzések kezelését."

Bár az eredmények elég riasztóak, a cikk társszerzője szerint nincs ok a pánikra.

„A kórházak általában rendkívül tiszta környezetek és annak a kockázata, hogy a baktériumokat hordozó repülő rovarok átvigyek ezeket a kórokozókat a betegekre úgy, hogy fertőzést is okozzanak, rendkívül csekély" – mondta Anthony Hilton, alkalmazott mikrobiológus.