Vannak olyanok, akik akár egész nyáron a vízparton ülhetnek és mindezt megússzák egyetlen szúnyogcsípés nélkül. Mások több liternyi szúnyogriasztó használata után is tele vannak a csípések bíborvörös foltjaival. De mi a különbség közöttük? A kutatók szerint leginkább a körülöttünk lévő levegő láthatatlan kémiai jelzéseiről van szó, amit a rovarok igen érzékenyen radaroznak. A szúnyogok speciális érzékszerveket használnak az áldozatok megtalálásához és a finom kémiai nyomokat követik, amiket a testünk elhagy. De a dolog még ennél is komplexebb.

A „finom falat" ígéretét követik

A szúnyogok többek között a szén-dioxidot használják fel ahhoz, hogy megtalálják a „legjobb házigazdákat". A légzés során a szervezet nyomáskülönbségen alapuló gázcserét végez, az oxigénfelvételt és a szén-dioxid-leadást végző folyamatát. Amikor kilélegezünk, a tüdőből érkező szén-dioxid nem keveredik össze a levegővel, hanem ideiglenesen ott lebeg körülöttünk, amit a rovarok követnek, mint egy finom falat ígéretét.

A veszélyes dengue-kórt terjesztő szúnyogForrás: Organic Facts

A szúnyogok elkezdenek orientálódni a szén-dioxid impulzusaira és elkezdenek arrafelé repülni, ahol azt a magasabb koncentrációban érzékelik, mint a normál, átlagos környezeti levegő – magyarázta Joop van Loon, a hollandiai Wageningen Egyetem entomológusa a LiveScience tudományos online portálnak. – Ezt a módszert követve a rovarok akár ötven méteres távolságból is kiszúrhatják a célpontjukat.
A dolgok akkor kezdenek még inkább „személyesebbé" válni, amikor a szúnyogok mintegy egyméteres közelségbe kerülnek a lehetséges áldozatoktól. A kiválasztás során még több tényezőt vesznek figyelembe: a bőr hőmérsékletét, a vízgőz jelenlétét és színeket.

A kémiai vegyületek is nagy szerepet játszanak

A kutatók úgy gondolják, hogy a szúnyogok választását a leginkább a kémiai vegyületek jelenléte befolyásolja, amelyeket a bőrünkön élő mikrobák telepei termelnek. A baktériumok az izzadság váladékait illékony vegyületekké alakítják át, amelyeket a szúnyogok kifinomult érzékei azonnal jeleznek. Ezek a vegyi anyagok igen összetettek, akár háromszáz, különböző vegyületet is tartalmazhatnak, amelyek a genetikai variáció és a környezet alapján személyenként változóak.

A szúnyogok egyfajta élő injekcióstűként viselkednekForrás: South Burnett Times

Ha összehasonlítunk egy apát és leányt ugyanabban a családban, akkor is lehetnek óriási különbségek a mikrobák által előállított vegyi anyagok arányában – mondta Jeff Riffell, a washingtoni egyetem biológiai professzora, aki tanulmányozta a szúnyogok „vonzalmait".
Azok az emberek például, akiknek nagyobb a mikrobiológiai sokfélesége, jóval kevesebb szúnyogcsípéstől szenvednek, mint a kevésbé változatos bőrmikrobákkal rendelkező társaik.

Megrögzötten imádják a fekete színt

A kutatásokból kiderült az is, hogy a kevésbé változatos mikrobákkal rendelkező embereknél a következő baktériumok voltak a leginkább „felelőssé tehetők": Leptotrichia, Delftia, Actinobacteria Gp3 és Staphylococcus. Ezzel ellentétben a sokféle mikrobákkal rendelkező emberek bőrén számos a Pseudomonas és a Variovorax baktériumokat találtak.

A szúnyocsípés igen kellemetlenFotó: Tuba Zoltán - Origo

A kémiai vegyületek összetételének finom különbségei nagy különbségeket okozhatnak abban, hogy hány csípés következik be – mutatott rá Jeff Riffell. – Ezeknek a mikrobiális telepeknek az összetétele idővel változhat ugyanabban az egyénben, különösen, ha valaki megbetegszik.
A kutatók emellett még egy fontos tényezőre rámutattak: a szúnyogok megrögzötten szeretik a fekete színt. Érdemes tehát megfontolni, hogy a következő kerti partin vagy vízparti nyaraláson viseljünk inkább valami világosabb színű ruhadarabot.