Levágatja a kezeit a bangladesi faember

faember Banglades
Abdul Badzsandar amputáltatni akarja a kezeit, hogy megszabaduljon a szenvedéstől
Vágólapra másolva!
Amputáltatni akarja karjait az a 29 éves bangladesi férfit, aki évek óta fakéregszerű daganattól szenved végtagjain, hogy megszabaduljon állandó fájdalmaitól.
Vágólapra másolva!

Abdul Badzsandarnak 25 műtétje volt már 2016 óta, hogy eltávolítsák a szemölcsszerű kinövéseket, amelyeket egy ritka genetikai eredetű bőrbetegség, az epidermodysplasia verruciformis okoz: végtagjai olyanok, mint egy fa gyökerei.

Az első szemölcsök 13 éve jelentek meg a bőrén, majd hat évvel később állapota drámaian romlott. A műtétekkel eltávolítottak több kilogrammnyi szemölcsöt, de azok újra kinőttek és egyre nagyobbak lettek - mondta a férfi az AFP francia hírügynökségnek.

"Képtelen vagyok elviselni a fájdalmat, éjszakánként nem alszom. Azt kértem az orvosoktól, hogy vágják le kezeimet, hogy csillapodjon a fájdalom" - tette hozzá.

Így nézett ki a "faember" keze egy korábbi műtét előtt Forrás: Hadassah Medical Center

A gyökérszerű végtagok valószínűleg a gyenge immunrendszer következményei, akik ebben a betegségben - a népnyelvben faemberbetegségben - szenvednek, hajlamosak a bőrrákra.

Badzsandar orvosai azt hitték, hogy a korábbi műtétekkel sikerült a betegséget kezelni, de tavaly májusban a kinövések ismét jelentkeztek, egyre nagyobbak lettek és egyre gyorsabban nőttek.

Szamanta Lal Szen, a dakkai Orvostudományi Egyetem Kórházának plasztikai sebésze elmondta, hogy egy hét orvosból álló testület fogja a héten megvitatni az esetet.

Abdul Badzsandar amputáltatni akarja a kezeit, hogy megszabaduljon a szenvedéstől Forrás: AFP/Munir Uz Zaman

Ugyanez a kórház kezelte azt a 10 éves bangladesi kislányt is aki 2017 óta szenvedett ebben a betegségben. Az orvosok ugyan sikeresnek ítélték Szahan Katun műtétjét, de apja később közölte, hogy a kinövések újra nagy számban jelentkeztek lányán. A család leállította a kezelést és visszatért falujába.

A betegség leghíresebb esete az indonéz Dede Koszvara, akiről 61 kilogramm szemölcsöt távolítottak el amerikai orvosok az előtt, hogy belehalt a betegsége miatt komplikációkba 42 éves korában.