Az északi félteke legnagyobb ősmadarának fosszíliáira bukkantak

Vágólapra másolva!
Az északi féltekén élt legnagyobb ősmadár fosszíliáira bukkantak orosz paleontológusok a Krím-félszigetnél a Fekete-tengerben.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb ma élő madárhoz, a strucchoz hasonló, de annál háromszor nagyobb óriási madár mintegy 1,5-1,8 millió éve élt a térségben. Találkozhatott vele a mai ember egyik őse, a homo erectus, aki nagyjából 1,2 millió éve érkezett meg Afrikából Európába.

- közölte Nyikita Szelenkov, a Journal of Vertebrate Paleontology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. Az állat 3,5 méter magas lehetett, súlya elérhette a 450 kilogrammot az Orosz Tudományos Akadémia kutatói szerint.

Az északi féltekén először bukkantak ilyen nagy madár maradványaira, korábban csak Madagaszkár szigetén, Új-Zélandon és Ausztráliában találták meg ilyen hatalmas méretű madár fosszíliáit.

- tette hozzá.

Forrás: Andrey Atuchin

Az új Pachystruthio dmanisensis nevű ősmadárfaj maradványait a Fekete-tenger északi partvidékén lévő Tuarida-barlangban találták, csontjai azt jelzik, hogy mérete az egykoron Madagaszkáron élt elefántmadáréval vetekedett, és a kihalt új-zélandi óriási madár, a moa legnagyobb példányainak kétszerese lehetett.

A kutatók méreteire és korára a combcsont vizsgálatai nyomán következtettek. "Kutatásaink azt mutatják, hogy ez az óriásmadár Nyugat-Európában is elterjedt volt. Valószínűleg repülni nem tudott, de igen gyorsan szaladt" - magyarázta Szelenkov. A maradványokra egy autópálya építkezésekor bukkantak a Taurida-barlangban, ahol mamut-, bivaly- és más maradványokat is találtak.

(MTI/dpa)