Az óceánokban többféle úgynevezett húsevő baktérium él. Normál körülmények között ezek nem okoznak semmilyen problémát az embernek. A klímaváltozás miatt azonban kezdenek kihúzódni a part menti vizekbe, ahol már súlyos fertőzéseket okozhatnak.

Az Annals of Internal Medicine folyóiratban nemrég megjelent cikk szerzői öt olyan esetről számolnak be, amikor emberek súlyos fertőzést kaptak attól, hogy húsevő baktériumokkal érintkeztek. Ezeket a fertőzéseket a víz vagy tengeri ételek közvetítették.

A bűnös a Vibrio vulnificus baktérium, amely a melegebb vizeket kedveli. Korábban csak nagyon kevés helyen fordult elő, például a Mexikói-öbölben. De az óceánok melegedésével az elterjedési területe északra tolódott.

Vibrio vulnificus húsevő baktériumForrás: Health

A baktérium vagy fertőzött tenger gyümölcseivel, vagy tengervízzel érintkező nyílt seben át jut a szervezetbe. A betegség általában enyhe lefolyású, de néhány embernél életveszélyes bőrfertőzés vagy vérmérgezés alakul ki.

A baktérium képes úgynevezett nekrotizáló fasciitist, egy ritka „húsevő” fertőzést okozni, ami gyorsan lebontja a bőr- és izomszöveteket. Ez végtagvesztéshez vagy akár halálhoz is vezethet.

Amatőr rákász zsákmányával (illusztráció)Forrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Kacey Klonsky

Egyik ilyen esetben például egy 60 éves ember rákászni ment, és megevett vagy egy tucat rákot. Hamarosan megdagadt a jobb lába, és a duzzanat egyre terjedt. Több műtét után végül mind a négy végtagját amputálni kellett, bár életben maradt.

Egy másik esetben egy halász véletlenül beletenyerelt egy horogba. A kezén fekete hólyagok és dudorok alakultak ki. Szerencsére ő reagált az antibiotikumos kezelésre, és így megmenekült a keze az amputációtól.