Előre nem lehet tudni, kinél okoz sokkot a darázscsípés

2019.06.29. 13:05

Ha valakit még nem csípett meg soha darázs, akkor nem lehet előre megmondani, hogy milyen mértékben érzékeny erre. Ilyen teszt nem létezik – tájékoztatott Mezei Györgyi allergológus. A darázscsípés azonban nem játék: az arra érzékeny egyéneknél akár anafilaxiás sokkot okozhat, amely sürgős beavatkozást igényel.

Csípés után súlyos tünetek jelentkezhetnek

Ha valaki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, akkor a szervezet olyan ellenanyagot termel, amely „nagyon nagy vihart kavar" a szervezetben, amikor a méreg bejut.
A súlyosabb bőrtüneteken kívül légzési, keringési zavart is okozhat a rovarok mérge – mondtaMezei Györgyi allergológus. – Végső esetben anafilaxiás reakció, majd pedig sokk követi a csípést. Ez már eszméletvesztéssel is járhat.

Ázsiai lódarázsForrás: Wikimedia Commons


Hozzátette, hogy ha valakinél már jelentkeztek a csípés utáni súlyos tünetek, azonnal orvoshoz kell vinni, ahol felkészítik a teendőkre. A darázscsípés az arra érzékeny egyéneknél anafilaxiás sokkot okozhat, amely a szervezetnek allergén anyagok (jelen esetben a darázs méreganyaga) által kiváltott súlyos, életveszélyes állapothoz vezető túlérzékenységi reakciója. Ez általában az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza és sürgős beavatkozást igényel.

Eszméletvesztés is kísérheti a tüneteket

A csípés után pár perc elteltével a csípés helyén vörösség, csalánkiütés jelentkezik, nem ritka a csípés környékének intenzív duzzanata sem. Ha a szervezet a rovar méreganyagával szemben túlérzékennyé vált, akkor a heves allergiás tünetek a csípés bekövetkezése után pár perccel már megjelennek. Ilyenek a légzési nehezségek, a szapora légvétel, a belégzéskor hallható húzó hang, a hányinger, a verejtékezés, a bőr szederjessége, a vérnyomásesés, a legsúlyosabb esetben akár eszméletvesztés is kísérheti a tüneteket.

A darázscsípés akár halálos is lehetForrás: Wikipedia Commons

Az továbbra is téveszmének számít, hogy az allergiás tünetnél kálciumot kell bevinni, ennek ugyanis semmi hatása nincs egy darázscsípésnél, és az antihisztamin is csak az enyhébb bőrreakcióknál használható – fűzte hozzá Mezei Györgyi allergológus.
Bár a kalcium egy kis időre javítja az ember közérzetet, késlelteti a folyamatot, de sok esetben inkább csak csökkenti az igazán hatékony terápiák lehetőségét. Az allergológusok enyhe tünetek esetén inkább a hideg vizes vagy jeges borogatást javasolják a kalcium helyett.