Az éghajlatváltozás miatt a világ minden tájára eljuthat a malária

2019.06.29. 15:38

A globális felmelegedés miatt a világ egyre több helyén jelenik meg a malária. A Penn State és az Exeter Egyetem új tanulmánya szerint alacsonyabb hőmérsékleten a maláriaparazita gyorsabban kifejlődik a szúnyogokban, mint azt valaha gondolták volna. Az eredmények azt mutatják, hogy még az enyhe éghajlatváltozás is növeli több százezer embernél a malária kockázatát a világ olyan területein, ahol a betegség jelenleg nincs jelen.

Az új eredmények megkérdőjelezik a korábbi elméleteket

A Penn State és az Exeter Egyetem új tanulmánya a globális éghajlatváltozást okolja a malária terjedéséért.
Az emberre irányuló malária átviteli sebessége határozottan függ a szúnyogok fejlődésének idejétől – magyarázta Matthew Thomas, a Penn State Egyetem ökológiai entomológia professzora. – Minél gyorsabban fejlődnek a paraziták, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szúnyogok a világ eddig felfedezetlen részére is eljutnak, ahol egyre több embert csípnek meg.

Maláriaszúnyog (Anopheles).Forrás: Wikimedia Commons

A korábbi tanulmányok szerint a maláriaszúnyogok lárvái egyszerűen nem tudnak elég gyorsan fejlődni a hűvös éghajlaton ahhoz, hogy képesek legyenek megfertőzni az embereket. Az akkori elmélet azt bizonygatta, hogy a maláriaszúnyogok életciklusa lényegében hosszabb időt vesz igénybe, mint a fertőzés esetleges terjedése. Ez a kutatás azonban csaknem egy évszázaddal korábban készült, amelyben csupán egyetlen, orosz szúnyogfajt vizsgáltak. A jelenlegi eredmények viszont megkérdőjelezi ezt a maláriabiológiában régóta fennálló modellt.

Természetes körülményeket szimuláltak

A csapat Anopheles stephensi-t és Anopheles gambiae-t, a világ két legfontosabb maláriaszúnyogját vizsgálta. Ezeket a rovarokat a laborban különböző hőmérsékleten (16-20 Celsius fok) tartották és megnézték, hogyan fejlődik a parazita. A kontrollcsoport tagjainak 27 Celsius fokot kellett kibírniuk. Utóbbi az a hőmérséklet, ahol a malária átvitele a legmagasabb.

A vírus szúnyogcsípéssel kerülhet a vérárambaForrás: Photographer: James Gathany

A kutatók a napi átlagos hőmérsékletet folyamatosan változtatták, hogy szimulálják az olyan, természetes körülményeket, mint például a nappal-éjszaka változásait és más eseményeket. Összesen 56 napig figyelték a rovarokat. Arra jutottak, hogy a maláriaparazitának mindössze 31 napra volt szüksége ahhoz, hogy kifejlődjön, és a melegebb hőmérséklet egyértelműen elősegítette a gyorsabb növekedését. A melegedő időjárási viszonyok mellett a maláriaszúnyogoknak mindössze 27 napra volt szükségük.

A paraziták fejlődési üteme egyre gyorsul

Az eredményeink azt mutatják, hogy még a legkisebb hőmérsékleti növekedés is drasztikusan növelheti a malária fertőzésének előfordulását, mivel a paraziták sokkal gyorsabban fejlődnek ezeknél az alacsonyabb hőmérsékleteken, mint korábban becsülték – mondta Jessica Waite, a Penn State vezető kutatója. – A paraziták fejlődési üteme tovább gyorsul, ha a hőmérséklet természetes módon ingadozik, az éjszakai hidegebbtől a napi melegig.

A szúnyogok egyfajta élő injekcióstűként viselkednekForrás: South Burnett Times

Waite szerint ez azt is jelenti, hogy Afrika és Dél-Amerika magasabb vidékein élő emberek milliói válnak kiszolgáltatottá a malária fertőzésének, mivel az éghajlatváltozás miatt enyhén növekedik az átlagos hőmérséklet ezeken a területeken. A fertőző maláriaszúnyogok ugyanis olyan helyekre is eljuthatnak, ahol a betegség eddig nem jelent meg. A kutatók eredményeiket a Biology Letters tudományos folyóiratban publikálták.