Az 50 évvel ezelőtti holdséta egyetlen fennmaradt videótekercsét árverezi el júliusban a Sotheby's aukciósház.

Milliomos is lehet az a hajdani gyakornok, aki a NASA-nál dolgozott, és rengeteg videoszalagot vásárolt meg, hogy később eladja őket.

A Sotheby's júliusi árverésén licitálni lehet arra a szalagra is, amely az aukciósház szerint a Holdon tett első emberi lépés egyetlen fennmaradt eredeti felvétele. A NASA Apollo 11 missziójának 1969. július 20-i Holdra szállását követő években a hivatal sok tekercsre készített más felvételt, vagy eladta őket, hogy csökkentse a költségeit - mesélte Gary George, aki 1976-ban, egyetemista korában egy kormányzati árverésen  több mint 1100 tekercset vásárolt meg összesen 218 dollárért (62 ezer forint).

"Fogalmam sem volt, hogy van-e rajtuk bármi értékes dolog, tévécsatornáknak adtam el őket, hogy vegyenek fel rájuk mást" - mondta el a Reutersnek a 65 éves nyugalmazott Las Vegas-i gépészmérnök.

Kiderült azonban, hogy a rengeteg szalag közül három felbecsülhetetlen értékű felvételt rejt.

George nyolc tekercset adott el tévéknek ötvendolláros darabáron. A többit egy templomnak akarta adományozni, éppen pakolta be őket a kocsijába, amikor az apja észrevett köztük egy Apollo 11 EVA feliratot.  Az EVA az űrjárművön kívüli tevékenységet (extra vehicular activity) jelenti a NASA-zsargonban.
"Mivel apámat nagyon érdekli az űrhajózás, azt mondta,  ezt a hármat meg kellene tartani, egyszer még értékesek lehetnek.  Ezért a következő 43 évben magamnál tartottam őket, és történt, hogy megmaradtak" - magyarázta George. 

A NASA 2006-ban elismerte, sehol sem találják a Holdra szállás eredeti videóit.

2008-ban George egy NASA-nál dolgozó barátjával nyaralt, akinek az volt a feladata, hogy kutassa fel az elveszett tekercseket. Úgy tűnik, elvesztek az Apollo 11 EVA eredeti tekercsei - idézte George a barátját. Akkoriban George nem is tudta megnézi a felvételeket, mert nem volt berendezése, amin le tudta volna játszani. Akkor látta azokat először, amikor a beszélgetés után elment egy kaliforniai videostúdióba. 

Az egyik tekercsen Neil Armstrong űrhajós első léptei láthatók a Holdon,  miközben világhírűvé vált mondata is elhangzik:  Kis lépés ez az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.

Az Apolló-11 személyzete, Neil Armstrong, Michael Collins, és Edwin AldrinForrás: NASA

A felvételeken látható, amint Buzz Aldrin űrhajós a Hold minimális gravitációja miatt lebegve ugrándozik a felszínen, hallható telefonbeszélgetésük Nixon elnökkel, megnézhetjük az amerikai zászló kitűzését, kőzetminták gyűjtését és még sok mást - közölte Hallie Freer, a Sotheby's szóvivője.

A hangot és a képeket Armstrong kamerája közvetítette, mely a mai napig a Holdon hever. 
A szalagokért akár kétmillió dollárt is adhatnak a július 20-i árverésen. A gyűjtők csillagászati összegeket fizetnek az űrkutatás emléktárgyaiért. 2017-ben a Sotheby's 1,8 millió dollárért árverezte el Armstrong holdporos táskáját, amelybe a holdkőzetet gyűjtötte.