Emberchipen tesztelhetik a daganatellenes gyógyszereket

hesperos emberchip
A Hesperos "emberchipje"
Vágólapra másolva!
Egy tenyérben elfér az a laboratóriumi eszköz, amely a daganat és több létfontosságú szerv szöveti modelljét egyesíti, ezért egyszerre alkalmas a daganatellenes gyógyszerek hatékonyságának és mellékhatásainak tesztelésére.
Vágólapra másolva!

A tetszőlegesen konfigurálható „test a chipen” modell, amelyet a floridai Hesperos biotechnológiai vállalkozás a Roche gyógyszeróriással és a Közép-Floridai Egyetemmel (University of Central Florida) együttműködésben hozott létre, forradalmasíthatja a gyógyszerek fejlesztését azáltal, hogy a tesztelni kívánt vegyületek hatékonyságát és toxicitását egyszerre tudja értékelni.

A tenyérnyi átlátszó eszközön egymással összekötve – mintha csak a vérkeringés kapcsolná őket össze a valódi szervezetben – helyet kapnak a daganatsejtek és a mellékhatások szempontjából leglényegesebb szövetek,

így a szív és a máj tenyészetei.

A Science Translational Medicine c. folyóiratban bemutatott berendezés úgy lendíti előre az orvostudományi kutatást és a személyre szabott gyógyászatot, hogy közben kiküszöböli a preklinikai tesztelésből az állatkísérleteket.

A cikkben ismertetett eredmények igazolják, hogy a Hesperos újító jellegű, több szervet reprezentáló „test a chipen” modellje

megbízhatóan utánozza az emberi szervezet rákellenes gyógyszerekre adott válaszát.

Mivel a chip májsejttenyészetet is tartalmaz, az eszköz nemcsak az anyavegyület, hanem az emberben belőle képződő anyagcseretermékek hatásának értékelésére is alkalmas. Mivel komplexen modellezi a daganatot és a szervezet többi részét, a chip képes a terápiás index – a toxikus és a hatékony dózis közötti arányszám – meghatározására, ami elengedhetetlen a terápiás dózis beállításához.

A Hesperos „emberchipje” Forrás: Hesperos

A terápiás index határozza meg egy gyógyszer viszonylagos biztonságosságát: annak a dózistartománynak a szélességét, amelyen belül a gyógyszer már kifejti a terápiás hatását,

de még nem okoz jelentős toxikus mellékhatásokat.

A hatékonyság első preklinikai becslésére jelenleg csak az állatmodellek alkalmasak, amelyek ugyanakkor nem feltétlenül tükrözik jól azt, hogyan viselkedik majd a gyógyszer az emberekben.

A chip átalakíthatja a preklinikai gyógyszerfejlesztés folyamatát, melynek során hagyományosan állatmodellt alkalmazunk a terápiás index megállapítására,

– nyilatkozta James J. Hickman, a Hesperos kutatási igazgatója és a UCF Nanotudományi Technológiai Központjának professzora.

Ezen túlmenően a rendszerünk lehetővé teszi azt, hogy konkrét betegek daganatszövetének kis mintáin kipróbáljunk különböző kezeléseket, s ezzel segítsük az orvosokat annak eldöntésében, hogy az adott beteg számára melyik terápia működhet a legjobban.

Ezzel az eszközzel az orvosi vegyészek egy gyógyszerjelölt vegyület többféle változatát is kipróbálhatják még az állatkísérletek előtt, és mindegyikből elég milligrammnyi mennyiséget előállítaniuk. Az állatkísérletek megkezdéséhez rendesen grammokat,

– magyarázza a chip előnyeit Michael Shuler, a Hesperos igazgatója és a Cornell Egyetem nyugalmazott professzora.

Az emberchip kamráit színes folyadékkal töltötték fel, hogy látható legyen a szervek elrendezése Forrás: C.W. McAleer et al., Science Translational Medicine (2019)

A rangos folyóiratban közölt cikk szerint a Hesperos kutatói kétféle feladathelyzetben próbálták ki a berendezést:

emberi leukémiából származó csontvelői szöveten, illetve szeméremtest- és emlőrák-sejtvonalakon.

A szeméremtestrák-sejtvonal többféle kezelésnek ellenálló ún. multidrog-rezisztens daganatból származott, s ezen gyógyszerkombinációkat teszteltek a chip segítségével. Mindkét feladat számára olyan „test a chipen” rendszert állítottak elő, amely többféle emberi szövetből származó szervszerű szövetkészítményt tartalmazott. Az egyes szerveknek, illetve a daganatnak megfelelő modulok az egész rendszeren átkeringetett szérummentes szövettenyésztő médiumon keresztül érintkeztek egymással.

A keringő médiumból való mintavétellel minimális beavatkozás mellett tudták figyelni az embert helyettesítő modellrendszer kezelésre adott válaszait.

Az első kísérleti felállásban két csontvelőegység és egy májegység szerepelt a rendszerben, és két gyógyszer, a rákellenes, de a májat nem károsító imatinib, valamint a gyulladáscsökkentő és nagy koncentrációban májkárosító diklofenák hatását elemezték. A teszt igazolta, hogy míg az imatinib nem befolyásolja a máj életképességét,

a diklofenák 30 százalékkal csökkenti azt.

A második konfigurációban a multidrog-rezisztens szeméremtestrákot vagy a kezelésre fogékony emlőrákot kombinálták bele egy olyan rendszerbe, amely a daganatsejteken kívül egy májnak és egy szívnek megfelelő egységet tartalmazott. A májegység feladata az anyagcserehatások szimulálása, a szívegységé pedig a gyógyszerek szívre gyakorolt toxikus hatásainak – a szív elektromos és mechanikai tulajdonságait károsító mellékhatásoknak – a figyelése volt.

Az emlőrák kezelésében bevett tamoxifen csak akkor fejtett ki ölő hatást a daganatsejtekre, ha előzőleg a májegység átalakította, ami egybecseng azzal a tudásunkkal, miszerint a tamoxifen az emberi szervezetben is a máj által metabolizálva válik hatékonnyá.

A Hesperos készüléke a több szervből álló chip EKG-jeleinek mérésére Forrás: Hesperos

A szeméremtestrák-sejtekre pedig csak akkor hatott a tamoxifen, ha a verapamil nevű szerrel adagolták együtt. Ez is összhangban van azzal az ismert ténnyel, miszerint a vulvaráksejtekbe csak akkor juthat be a tamoxifen, ha a verapamil egyidejűleg gátolja bennük a tamoxifent kipumpáló multidrogrezisztencia-fehérjét, a P-glikoproteint.

A tamoxifen önmagában és a verapamillal kombinálva is nemkívánatos mellékhatásokat fejtett ki a szívegységre, ami a szívizomsejtek összehúzódásainak gyengülésében és ritkulásában, illetve ingerületvezetésük lassulásában nyilvánult meg, miközben az életképességüket nem csökkentette.

Valamennyi eredmény hűen tükrözte tehát az emberi gyógyszertesztek eredményeit, de a vizsgálatok tisztán laboratóriumi körülmények között zajlottak, így sem kísérleti állatok életét, sem emberek egészségét nem veszélyeztették.