Pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára a C-vitamin - állapították meg chilei kutatók.

A C-vitamin táplálék a tumorsejtek számára

A dél-chilei Concepción Egyetem szakemberei megállapították, hogy az általuk vizsgált húsz ráktípus a C-vitamin újrahasznosítása révén jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz.

Minden tumornak vannak például erei, amelyek táplálják, és ahogy a valódi szervek, úgy a daganatok is kötőszövetes váz köré épülnek fel.Forrás: Science Photo Library/ALFRED PASIEKA/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Alfred Pasieka/Science Photo Lib

A Free Radical Biology and Medicine című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Coralia Rivas szerint a C-vitamin nem csupán a skorbut ellen véd, hanem alapvető fontosságú a sejtenergia, a kollagén termelése és a neurotranszmitterek szintézise szempontjából, valamint segíti az immunrendszert.
A C-vitamin két szerkezeti formában található meg a szervezetben: oxidált formájú dehidroaszkorbinsavként (DHA), amely nagy koncentrációban fordul elő a daganatok körül, valamint redukált formájú aszkorbinsavként (AA), amely gyulladásgátló funkcióval bír.

A tumorsejtek begyűjtik a körülöttük lévő nagy mennyiségű dehidroaszkorbinsavat, és redukált C-vitaminná alakítják át, amely életben tartja őket.

Húsz éven átívelő vizsgálatukban Rivasék megállapították, hogy a mellrák, a prosztatarák és a leukémia esetében például a tumorsejtek "képesek jóval több C-vitamint felhalmozni magukban, mint a normális sejtek".

Hamis-színezetű pásztázó elektron mikrográffal készült kép egy 3 napos melldaganatról.Forrás: https://www.icr.ac.uk/news-archive/night-shifts-do-not-increase-breast-cancer-risk-major-uk-analysis-suggests

A kutató szerint ez a felfedezés azért "kulcsfontosságú, mert azt jelenti, hogy a C-vitamin képes megerősíteni a tumorsejteket és ellenállóbbakká tenni őket a kezelésekkel szemben".
A szakemberek következő lépése a folyamatban szerepet játszó C-vitamin transzporter alapos tanulmányozása lesz.
(Forrás: MTI)