Gigantikus méretű darázsfészkekre bukkantak Alabamában

2019.07.03. 15:21

Darázsinváziót jósolnak a szakemberek Alabamában, ahol a rovarok „szuper fészkeket" építenek. Az óriási búvóhelyeken egy királynő és akár 15 ezer munkás lakik, amelyek az embert is megtámadhatják, ha veszélyeztetve érzik magukat általa az entomológus szerint. Ez nagyjából a három-négyszerese egy tipikus darázsfészek méretének, amelyek általában egy röplabda nagyságának felelnek meg és négy-ötezer egyedet számlálnak.

Darázsinvázióra készülnek a helyiek

Szó szerint ellepték a darazsak Alabamát. Ezek a szárnyas rovarok fészkeiket faodvakban, földi lyukakban, vagy akár épületekben építik, ám bármilyen tágas helyet szívesen belaknak. Így kerültek Alabamában a nem használt autóroncsokba is, ahol hatalmas fészket építettek.

Nem jó közelről találkozni egy ilyen példánnyalForrás: Wikimedia Commons

Alabamában igen enyhe volt a tél, így rengeteg táplálék jut ezeknek az éhes rovaroknak, amelyek általában nem élnek túl sokáig a hideg téli hónapokban – magyarázta Charles Ray, az Alabama Cooperative Extension System (ACES) entomológusa.– Ezek a darazsak ragadozó életmódot folytatnak és számos rovar szerepel az étlapjukon, miközben a döghúst és az édes leveket sem veti meg.
Ez nem az első alkalom, amikor darázsinvázióval kell szembenéznie az alabamaiaknak: a hasonlóan enyhe 2005-2006-os tél után láttak a kutatók hasonló rovartömegeket.

Több óriási fészket azonosítottak

Az ACES a közelmúltban már kettő óriási méretű fészekre bukkant, és a szakemberek még további tizenkilencet vetettek alapos vizsgálat alá.

Csípése akár halálos is lehet, mivel heveny allergiás reakciót válthat kiForrás: Wikimedia Commons

Az első óriási fészket június közepén azonosítottuk, amit egy használaton kívüli autóban építettek fel a darazsak – mondta Ray. – Nagyon aggódom, mert már most több ilyenre bukkantunk, mint 2006-ban és ez arra enged következtetni, hogy hatalmas invázióra kell készülni.
Hozzátette, hogy ezekben a fészkekben már most több mint 10 ezer dolgozó él, és a kolóniák igen gyorsan bővülnek. Ezek a darazsak ráadásul intelligens lények, ám egy cseppet sem barátságosak az emberekkel szemben. Azonnal támadásba lendülnek, amikor valaki a fészkeik közelébe merészkedik és kegyetlenül csípnek, akár többször is.

Az eddigi legnagyobb fészekben 250 ezer darázs élt

A darázsfészkek általában augusztusra érik el a csúcsméreteiket, ám a hidegebb időjárás beköszöntével a dolgozók gyakran megfagynak vagy éhen halnak. Általában csupán a királynő éli túl a kolóniát. Ám ha a fészkelési területen enyhe a tél és bőségesen rendelkezésre áll a táplálék, akkor valamennyi egyed képes a túlélésre. Idővel pedig a darázsfészek egyre nagyobb és nagyobb lesz.

Egy régi Chevybe építették a gigantikus fészküketForrás: Charles Ray

Az alabamai úgynevezett „szuper fészkek" pedig úgynevezett évelő fészkek, amelyek egy évnél hosszabb ideig kitartanak, hatalmas méreteket érhetnek el, és gyakran több királynőt is őriznek. A kutatók azonban azt egyelőre nem tudják, hogy ezek a királynők kapcsolatban állnak-e egymással vagy idegenként élnek egymás szomszédságában.

Az eddigi szezon legnagyobb fészkét egy 1957-es Chevy belsejébe építették a darazsak. Ebben már most több mint 15 ezer egyed él a királynő mellett. A kutatók korábban találtak azonban már ennél is nagyobbat: egy dél-karolinai kolónia közel 250 ezer darazsat egyesített.