Kipirosodott a karja, ami ez után jött, az rémálomba illik

Vágólapra másolva!
Egészen különös tünetekkel fordult kezelőorvosához egy 58 éves floridai férfi. Furcsa foltok, kinövések jelentek meg a karján, amik időnként éles fájdalmat okoztak a betegnek. Emellett a bőre is egyre érzéketlenebbé vált az érintésre. Csak az alapos vizsgálat utána derült fény a szörnyű igazságra.
Vágólapra másolva!

Az orvosok először Lyme-kórra gyanakodtak, ám az összes teszt negatív eredményeket hozott. Végül antihisztaminokat írtak fel a férfinek, ám a kezelés nem hatott, a gyulladás súlyosabbá vált, ezért ismét az orvosnál kötött ki, írja a BMJ Case Reports.

A szakértők csak a fejüket vakarták, ezért átfogó nyomozásba kezdtek, és először a férfi szokásait térképezték fel. Társasági emberként sokat utazgatott mindenfele, így felmerült a toxoplazmózis és a gombafertőzés gyanúja is. Ám mikor kiderült, hogy a páciens korábban armadillók tudományos célú értékesítésével foglalkozott, az orvosok már sejtették, mivel állnak szemben:

leprával.

A lepra nem túl gyakori az Egyesült Államokban, nagyjából 200 esetet jelentenek évente, a kórokozó vagy a fertőzöttel való érintkezéssel, vagy nyílt seben át, esetleg levegőben terjed. Az USA-ban az esetek 60-75 százalékában a baktériumokat a bevándorlók terjesztik, főleg azok, akik Mikronéziából vagy Marshall-szigetekről érkeztek.

Forrás: BMJ Case Reports

Jelen esetben a férfi azonban valamelyik tatutól kapta el a kórokozót. Ezek az állatok az általuk kiválasztott testnedvekkel juttatják a baktériumot a környezetbe, ahol az akár 8 hónapon át is fertőzőképes maradhat.

– írták a kutatók a szaklapban.

Szerencsére a férfi állapotát még időben felfedezték és erős antibiotikumos kezeléssel meggyógyították.