A betolakodó leguánok kiirtására szólították fel a floridaiakat

Vágólapra másolva!
A térségben nem őshonos és mostanra túlszaporodott zöld leguánok irtására szólította fel a lakosságot az állami vadvédelmi hatóság Dél-Floridában.
Vágólapra másolva!

A Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság (FWC) közleménye szerint a helyi lakosok engedély nélkül végezhetnek a saját ingatlanjukon talált leguánokkal, továbbá 22 közterületen is szabadon irthatják a méretes hüllőket. A hatóság ugyanakkor nem részletezi, hogy a civileknek hogyan kellene végezniük az állatokkal.

A leguánok nem veszélyesek az emberre nézve, ám súlyosan károsíthatják az infrastruktúrát azáltal, hogy hosszú alagutakat ásnak, amelyek a tengerparti védőgátak, járdák, padkák beomlásához vezethetnek. Emellett ürülékkel szennyezik a dokkokat, a kikötött hajók fedélzetét, a medencéket, károsítják a növényzetet és akár a szalmonella baktérium hordozói is lehetnek.

A hímek testhossza legkevesebb 1,5 méter, a testsúlyuk megközelíti a 9 kilogrammot. A nőstények akár 80 tojást is raknak egy évben és Dél-Florida meleg éghajlata tökéletes körülményeket biztosít az állatok számára. A leguánok Közép-Amerikában, Dél-Amerika trópusi területein és a Karib-térség néhány szigetén honosak.

Forrás: Wikimedia Commons

Az 1960-as években jelent meg Dél-Floridában, ám a számuk csak az elmúlt években kezdett drasztikusan emelkedni. A többi betolakodó fajhoz hasonlóan a leguánok is egzotikus háziállatként vagy hajók potyautasaiként érkeznek az Egyesült Államok délkeleti részén lévő állam déli területeire.

A vadvédelmi bizottság arra bátorítja a leguántulajdonosokat, hogy ha már nem tudnak gondoskodni a hüllőkről, akkor adják át azokat a hatóság embereinek, hogy az állatoknak új gazdát keressenek.

Floridának egy másik invazív fajjal, a burmai pitonnal is évek óta meggyűlik a baja. Az Everglades Nemzeti Parkban hemzsegő kígyók gyakorlatilag mindent felfalnak, ami az útjukba kerül és nincs természetes ellenségük az Egyesült Államokban, leszámítva néha egy-két bátrabb aligátort.

(MTI/AP)