Lencsevégre kapták egy tengericsillag „formás hátsóját”

tengericsillag
A különleges tengericsillag, amely nagyban hasonlít a Spongyabob animációs sorozat Patrikjához
Vágólapra másolva!
A Vermillion tengericsillagok (Mediaster aequalis) élénk vörös-narancssárga színükről és az öt karjuk teljes szimmetriájáról ismertek. Az egyik példányuk azonban gyorsan hírnevet szerzett a közelmúltban. Az egyik közösségi oldalon keringő képen ugyanis a fotós egy olyan testrészét örökítette meg, amely általában nem köthető össze ezekkel az állatokkal: egy formás hátsót.
Vágólapra másolva!

Nem minden az, aminek elsőre tűnik

Az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon a közelmúltban tették közzé a tengericsillag fotóját, amit készítője (@Babyshoujo) egy Csendes-óceáni Akváriumban kapott lencsevégre, a kaliforniai Long Beachen.

Az állatot egy sziklára tapadva fényképezte, és a különleges képet már több mint hatszázezren kedvelték.

Nem véletlenül, hiszen a furcsa teremtmény igencsak hasonlít a népszerű animációs filmben, a Spongyabob Kockanadrágban látható, Patrik névre hallgató tengericsillagjára, aki gyakran mutatja büszkén kerekded fenekét a nézőknek.

A tengericsillagok szakértői azonban azonnal rájöttek, hogy ez a hátsó „nem egészen az, aminek tűnik".

A Vemillion tengericsillagok természetes környezetükben leginkább az apályvonalak közelében és a sziklás tengerfenéken élnek.

A tüskésbőrűek törzsének egyik osztályába tartoznak, és jellemző rájuk az ötös álsugaras szimmetria, azaz kívülről sugaras szimmetriát mutat.

A gravitáció hozta létre a furcsa formát

És nem, a tengericsillagok nem rendelkeznek a képen látható, formás fenékkel. Bár van egy központi fekvésű végbélnyílásuk, amely ráadásul néhány alfajuknál elcsökevényesedik.

A különleges tengericsillag, amely nagyban hasonlít a Spongyabob animációs sorozat Patrikjához Forrás: Twitter

– magyarázta Nate Jaros, az akvárium halakkal és gerinctelenekkel foglalkozó kurátora a LiveScience tudományos online portálnak. – Mivel az állat teste vertikálisan illeszkedik a kőre, a gravitáció miatt a lény alakja úgymond „besüpped" és a fotón látható emberi fenékre emlékeztető alakzatot vesz fel.
Hozzátette, hogy

ezeknek a különleges állatoknak nincsen szívük és összetett csatornarendszerükben kering a csillók által hajtott vér.

Karjaik testük többi részétől nem különülnek el, és a gyomruk megdöbbentő módon kifordítható.