Mutatjuk, miért lehet pénzkidobás a drága parfüm

2019.07.04. 12:32

Idő- és pénzpocsékolás, ha drága parfümökkel akarjuk elkápráztatni környezetünk érzékszerveit. Egy új kutatás azt állapította meg, hogy az emberek többsége az olcsón és egyszerűen előállítható illatokat preferálja.

A kutatók több mint 10 000 illatanyag vizsgálatával jutottak erre a megállapításra.

Azt találták, hogy az öt legnépszerűbb illatot a jázmin, a pézsma, a bergamott, a szantál és a borostyán képviseli.

A drágább parfüm egyáltalán nem jelenti azt, hogy jobb is – a múltban használt legnagyszerűbb illatok formuláit olcsón elő lehetett állítani, miközben drága alapanyagok összemixelésével is létrehozhatunk pacsulit" – összegezték tapasztalataikat a PLOS ONE című folyóiratban az Imperial College London kutatói.

A szakértők összevetették az online értékeléseket a parfümökkel, illetve azok összetevőivel, és kiderült, hogy a legpopulárisabb párosításnak a geránium és levendula számít. Szintén népszerű a pézsma, a vanília és a vetiver kombinációja, a parfümgyártók mégis alig használják együtt ezeket az alapanyagokat. Hasonló a helyzet a jázmin és a menta összekeverésével, ami úgyszintén pozitív értékeléseket kapott.

Forrás: Shutterstock

Az újfajta matematikai modellen alapuló kutatás konklúziója az volt, hogy az emberek még mindig a régi, hagyományos, virágalapú illatanyagokat részesítik előnyben, és a drágább ár egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott parfüm elnyeri az emberek tetszését.

„Munkánk betekintést nyújt a parfümök sikerében alapvető szerepet játszó tényezőkbe" – nyilatkozta Vaiva Vasiliauskaite, a kutatás vezetője, aki szerint módszerük egyfajta „mesterséges orrként" működve segítheti a parfümkészítőket a legideálisabb alapanyagok kiválasztásában.

(Daily Mail)