Drágaköveket kerestek és egy ősi tengeri szörnyre bukkantak

Royal Tyrrell Museum dinosaur exhibits explore Grounds For Discovery ammonite
A bányászok a szivárvány színű drágakő ammolitot kerestek
Vágólapra másolva!
Kanada területén a bányászok drágakövek után kutattak, ám valami teljesen másra bukkantak: ahelyett, hogy fényes, irizáló és értékes ammolitra bukkantak volna, egy ősi tengeri szörny fosszilis maradványait fedezték fel.
Vágólapra másolva!

A kréta korszak végén éltek

A paleontológusok alig hitték el, hogy az értékes lelet a birtokukba került. Az ősi tengeri szörnyeteg egy tengeri hüllő szinte teljes csontváza volt, amelyet moszaszaurusznak hívtak, amely a tengeri életmódhoz alkalmazkodott hüllők egyik családjának tagja lehetett a kréta időszakban, mintegy 70 millió évvel ezelőtt élt.

Ez idő alatt a fosszíliák a kanadai Alberta területén víz alatt hevertek: a Nyugati Belső Tenger borította, amely egykor a Mexikói-öböltől az Északi-sarkig húzódott.

Miután a moszaszaurusz példányt biztonságba helyezték, a dolgozók elvitték a múzeumba Forrás: 3Courtesy of the Royal Tyrrell Museum of Palaeontology in Drumheller, Canada

A moszaszauruszok mintegy 98 millió évvel ezelőtt a tengeri tápláléklánc csúcsát jelentették a kréta korszak végén, körülbelül 65,5 millió évvel ezelőtt történt kihalásukig.

– mondta Donald Henderson, a Royal Tyrrell Paleeontológiai Múzeum dinoszaurusz-kurátora. – Egyedül az uszonyok hiányoznak, amelyek talán a bomlás közben eltűntek vagy épp egy másik tengeri ragadozó haraphatta le őket.

Szivárvány színű ammolit darabokat kerestek

A 70 millió éves moszaszaurusz fosszíliát az Enchanted Designs Limited találta meg, miközben szivárvány színű ammolit darabokat kerestek, amelyekből jó minőségű ékszereket tudnak készíteni. Ez az opálszerű drágakő valójában egy megkövesedett csiga.

Az ammolit, ammoniteszek réteges aragonittá alakult fosszilis héja, amely általában 0,5-0,8 milliméter vastag.

A bányászok a szivárvány színű drágakő ammolitot kerestek Forrás: Courtesy of the Royal Tyrrell Museum of Palaeontology in Drumheller, Canada

Ezen a vékony héjon „jelennek meg" a fény interferenciája által a csodálatos nemesopálokéhoz hasonló színek. Az Albertától délre kutató bányászok évente egy-kettő tengeri hüllő fosszíliával találkoznak a Bears Paw-hegységben, így ez a felfedezés sem érte őket teljesen váratlanul. De szinte még soha nem bukkantak ennyire teljes csontvázra.

– magyarázta Henderson. – Valószínűleg azért, mert a test már egy kissé elbomlott, amikor lemerült a tengerfenékre; talán megrepedt vagy megtört, amikor hozzáütődött ahhoz.

A tengeri tápláléklánc csúcsát jelentették

A fosszíliák egy meglehetősen puha, fekete agyagpalába ágyazódtak, így a csontváz majdnem teljes egészében megmaradt. A fenevad összességében 6-7 méter hosszúságú.

– mondta Henderson.

Egy Tylosaurus illusztrációja Illusztráció: Julius T. Csotonyi; Courtesy of the Royal Tyrrell Museum of Palaeontology in Drumheller, Alberta


A moszaszauruszukat tekintették koruk csúcsragadozójának. Akárcsak a mai cetek ősei, a moszaszauszok felmenői is a szárazföldön éltek, és hasonlítottak a mai varánuszokhoz.

Teknősöket, halakat és más mosszaszauruszokat is felfaltak.

A tengeri őshüllőnek Afrika nyugati partvidékén előkerült maradványainak gyomrában ugyanis három másik moszaszaurusz csontjait is azonosították. Az egyik titkos fegyverük a szájuk tetején lévő, hátrafelé görbülő fogaikban rejlett.