Évente több mint kétmilliárd hüllővel, madárral és kistestű emlőssel végeznek a házimacskák Ausztráliában - derült ki egy új tanulmányból.

Halálos fenyegetést jelentenek a helyi élővilágra a házi kedvencek

A Charles Darwin Egyetemen dolgozó John Woinarski, az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, Sarah Legge és a Sydney-i Egyetem munkatársa, Chris Dickman közös tanulmánya szerint az elmúlt 200 évben végbement ausztráliai emlőspusztulások

legalább kétharmadának egyik meghatározó oka

a macska (Felis catus) volt , miközben a gazdák mit sem sejtettek kedvenceik ártalmas tevékenységéről.

A friss tanulmány szerint a házimacskák egyedei évente átlagosan 75 zsákmányállattal végeznekForrás: Getty Images

"Egyetlen házimacska átlagosan 75 állattal végez évente, ám a gazdi sok esetben nem szemtanúja a tetteknek" - mondta Legge.

A hatékony intézkedéseket a macskák iránti szeretet gátolja

A szakember szerint ez a szám alacsonynak tűnhet egy vadon élő macska évi 740 áldozatához képest, ám a városi területeken sokkal nagyobb számban - négyzetkilométerenként akár hatvannál is többen - fordulnak elő a macskák.

A legnagyobb problémát az elvadult macskák jelentikForrás: Phys.org

"Ez azt jelenti, hogy a városokban élő macskák évente sokkal több állatot ölnek meg négyzetkilométerenként, mint a vadon élő társaik" - tette hozzá Legge.

Woinarski szerint a probléma megoldását nehezíti az emberek macskák iránti szeretete,

ám az ausztráloknak tisztában kell lenniük azzal, hogy négylábú kedvenceik mekkora fenyegetést jelentenek az őshonos ausztrál vadvilágra.

(Forrás: MTI/Hszinhua)