Magányos volt, gyűrűsfarkú makit rabolt

2019.07.09. 20:12

Az Észak-Amerikában élő legöregebb gyűrűsfarkú makit lopta el egy kaliforniai állatkertből egy társállat után sóvárgó fiatal amerikai férfi.

A 19 éves Aquinas Kasbar a bírósági tárgyaláson beismerte, hogy ő lopta el az Isaac nevű 32 éves gyűrűsfarkú makit, más néven kattát tavaly júliusban a Los Angelestől délre fekvő Santa Ana állatkertjéből.

A férfi zárás után egy csapszegvágó segítségével hatolt be a lemúrok és csuklyásmajmok házába.
A Madagaszkáron őshonos makiféle, a Lemur catta nem sokáig vált be házi kedvencként, mert a "gazdi" már másnap kitette egy levegőtlen műanyagdobozban egy szálloda bejárata elé, kérve, hogy értesítsék a rendőrséget, az állatot pedig juttassák vissza a Santa Ana-i állatkertbe.

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

A kattatolvaj egy betöréssorozat ügyében folyó rendőrségi nyomozás járulékos eredményeként lepleződött le. A férfit egy év börtön és 100 ezer dollár pénzbírság fenyegeti.

A maga fajában matuzsálemi korúnak számító Isaac szerencsére sértetlenül megúszta elrablását és a szellőzés nélküli dobozt. A gyűrűsfarkú makik általában 20-25 évig élnek.

A Lemur catta a kihalás által leginkább fenyegetett 25 főemlősfaj közé tartozik. A Scientific American folyóirat szerint már csak 2000-2500 példány élhet Madagaszkáron, ami 95 százalékos csökkenést jelent 2000-hez képest.