Ezért hat másként mindenkire a marihuána pszichoaktív összetevője

2019.07.09. 16:03

Néhány ember számára a marihuána jótékony hatású, míg mások számára súlyos pszichiátriai mellékhatásokat okoz. A legfrissebb kutatások szerint mindez attól függ, hogy a kannabisz az agy mely régiójára hat és ez határozza meg azt is, hogy melyik ember, hogyan tudja „élvezni" az ehhez kapcsolódó, kedvező vagy kedvezőtlen tapasztalatokat.

A marihuána sokféle pszichológiai hatást eredményezhet

A marihuána pszichológiai hatásai egyénenként eltérőek lehetnek: néhányan igen kedvező hatást tapasztalnak, ami akár kábítószer-függőséget is okozhat, míg mások paranoiát, kognitív problémákat vagy a skizofrénia kialakulásának fokozott kockázatát tapasztalhatják.
Mostanáig nem tudtuk eredményekkel bizonyítani, hogy a marihuána nagyon eltérő hatásaiért az agy bizonyos területei a felelősek – mondta Steven Laviolette Ph.D., a nyugati Schulich Orvostudományi és Fogtudományi Iskola professzora. – A laboratóriumunkban végzett transzlációs rágcsáló kutatások az agyban nagyon specifikus célterületeket azonosítottak, amelyek első látásra önállóan ellenőrzik a marihuána jutalmazó, addiktív tulajdonságait és a használatával kapcsolatos negatív pszichiátriai mellékhatásokat.

A marihuána fő pszichoaktív összetevője a tetrahidrokannabinol (THC), ami az egyik az összesen 483 ismert vegyület közül, amelyek benne találhatókForrás: AFP/David Mcnew

A Laviolette és a posztdoktori hallgatója, Christopher Norris által végzett tesztek eredményeit a közelmúltban publikálták a Scientific Reports tudományos folyóiratban, amely kritikus új ismereteket mutat be arra vonatkozóan, hogy a marihuána milyen sokféle pszichológiai hatást eredményezhet a különböző egyéneknél.

A jutalom és az idegeskedés érzése más területeken jelentkezik

A tetrahidrokannabinolnak (THC) egy patkány agyára gyakorolt hatását tekintve a kutatók kimutatták, hogy a THC, mint a marihuána fő pszichoaktív vegyülete, rendkívül előnyös hatást fejthet ki az agy elülső részén, melyet magnak neveznek. A vizsgálat kimutatta azt is, hogy a THC ezen az agyi területen nemcsak nagyon kedvező hatásokat eredményezett önmagában, hanem erősítette a különböző, úgynevezett opioid gyógyszerek, például a morfin addiktív tulajdonságait, és a neuronokban megnövekedett jutalmazási aktivitási mintákat hozott létre. Ezzel ellentétben a magvak accumbens régiójának hátsó részén lévő THC rendkívül kedvezőtlen hatást váltott ki. Ezek közé tartoztak a skizofréniához kapcsolódó kognitív és érzelmi tünetek, valamint a neuronok aktivitásának mintái, amelyek a skizofrénia esetében is hasonlóak voltak.

A marihuánát, használói gyakran a pszichoaktív és élettani hatásai miatt használjákForrás: AFP/Desiree Martin

Ezek az eredmények azért rendkívül fontosak, mert rámutatnak, hogy miért lehet néhány embernek nagyon pozitív, míg másoknak igen negatív tapasztalata a marihuánával kapcsolatban – magyarázta Christopher Norris. – Az eredményeink azt mutatják, hogy mivel a jutalom és az idegeskedés érzése anatómiailag elkülönülő területeken jelentkezik, az egyének közötti különböző hatások valószínűleg az egyes területek differenciális érzékenységéhez vezető genetikai változásoknak köszönhetőek.