Cáfolták, hogy Kaliforniát egy nagy földrengés után elnyelheti az óceán

Kalifornia műholdkép
This NASA-NOAA 1700 UTC GOES West satellite image shows Tropical Storm Frank on July 26, 2016. - Tropical Storm Frank became a hurricane far off Mexico's Pacific coast on July 26, 2016, the most to form on record in the month of July, the US National Hurricane Center said. At 1500 GMT, Frank was 715 kilometers (445 miles) west-southwest of the southern tip of the Baja California peninsula, a popular tourist destination, the center said in a bulletin. (Photo by Handout / NASA/NOAA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA-NOAA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az amerikai Geológiai Kutatóintézet (USGS) kedden cáfolta azokat a rémhíreket, hogy Kaliforniát egy nagyobb földrengés után elnyelheti az óceán.
Vágólapra másolva!

Kalifornia szilárdan áll a földkéreg felszínén, két tektonikus lemez találkozásánál. A Szent András-törésvonal az Észak-amerikai-kőzetlemez és a Csendes-óceáni-kőzetlemez között húzódó vetődés, a délen fekvő Salton-tótól az északon található Mendocino-fokig szeli át Kaliforniát. A két lemez lassan, vízszintesen csúszik el egymás mellett, a Csendes-óceáni kőzetlemez északnyugati irányba tolódik évente mintegy 46 millimétert.

A Szent-András-törésvonal környékén a két kőzetlemez mozgása okozza a földrengéseket. Kaliforniát nem fogja elnyelni az óceán, Los Angeles és San Francisco viszont egyszer majd egymás szomszédjai lesznek - közölte az USGS.

Kalifornia műholdképe Forrás: AFP/Handout/NASA-NOAA

A múlt héten két erős földrengés rázta meg Dél-Kaliforniát: július 4-én a Richter-skála szerint 6,4 erősségű, másnap pedig egy 7,1 erősségű. A földrengések utakat, víz- és gázvezetékeket rongáltak meg és aggodalmat keltettek, hogy egy újabb, erősebb földrengés esetleg nagyobb károkat okozhat.