Sikeresen begyűjtötte a kráterből a mintákat a Ryugun a Hayabusa-2

2019.07.12. 12:13

Sikeresen begyűjtötte az általa áprilisban robbantott mesterséges kráterből a mintákat a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2 japán űrszonda - közölte a JAXA japán űrügynökség.

A Hajabusza-2 földalatti mintákat gyűjtött a Ryugu aszteroidáról

A Hajabusza-2 mindössze néhány másodpercre szállt le a felszínre és egy különleges mechanizmussal fémlövedéket lőtt ki a talajba, hogy a becsapódás következtében felszálló porból és törmelékből mintát vehessen beépített "porszívójával". A rendszerei megfelelően működnek és már visszatért a kisbolygó körüli 20 kilométeres keringési pályájára.

A Hayabusa-2 űrszonda.Forrás: AFP/Akihiro Ikeshita

A mintákat biztonságosan elhelyezte a műszer egy konténerben, melyet egy kapszulában őriz a visszaindulásig. Ez volt az űrszonda egyik legkritikusabb feladata, a legközelebbi cél, hogy a kőzeteket biztonságosan lejuttassa a Földre - közölte Juicsi Cuda, a Hajabusza-2 projektmenedzsere. Ez az első űrszonda, mely földalatti mintákat gyűjtött egy aszteroidáról. A NASA hasonló missziót tervez a Bennu nevű aszteroidán. "A Naprendszer történetének darabjait sikerült megszereznünk. Történelmi lépést tettünk. Senki sem gyűjtött még és hozott haza a Földre talajszint alatti anyagot a Holdnál távolabbról" - mondta el Juicsi Cuda.

A legutóbbi fotó az egyezményes koordinált világidő szerint 2019-07-11 00:54 időpontban készült.Forrás: http://www.hayabusa2.jaxa.jp/en/galleries/onc/nav20190710/

A japán űrszonda először februárban ereszkedett le, akkor a sziklás felszínről gyűjtött mintát.

Anyagot ezúttal abban a mesterséges kráterben lévő törmelékből gyűjtött, melyet április 5-én robbantott

kicsiny, kúpformájú eszközével (Small Carry-on Impactor, SCI). A robbantás az élet eredetét kutató és a Naprendszer fejlődését vizsgáló misszió részeként történt.
(Forrás: MTI)