Fehérarcú sátánmajom született a Szegedi Vadasparkban, a néhány hetes apróságot már a szerencsésebb látogatók is megfigyelhetik - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

Féltő gondoskodással nevelik kölyküket a monogám sátánmajmok

A skót állatkertből származó nőstény és az Angliából érkezett hím féltő gondoskodással nevelik júniusban világra jött kicsinyüket.

A kölyök ideje nagy részét anyjával tölti, más majomfajoktól eltérően azonban nem a nőstény hátán, hanem inkább a hasán vagy combjának belső oldalán kapaszkodik, az élesebb szemű látogatók meg is leshetik.

Hím sátánmajomForrás: Wikimedia Commons

A sátánmajmok (Pithecia pithecia) egyik jellegzetessége, hogy a kifejlett hímek és nőstények annyira különböznek, mintha nem is egy faj lennének.

A hímek nemcsak nagyobbak, hanem a fekete alapszínükhöz feltűnő fehér-vörös álarc tartozik,

míg a nőstények szürkésbarnás színűek. A még nem ivarérett hímek is a nőstényekre hasonlítanak.

Hím és nőstény sátánmajomForrás: Mammalogy

A hímek és nőstények tartós monogám párkapcsolatban, az utódaikkal alkotott családokban élnek.

Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet.

A hím és a nőstény "duettet énekel", ami a közöttük lévő kapcsolat és a területhatárok fenntartására szolgál.

A Szegedi Vadaspark részese a fajmentési programnak

A fehérarcú sátánmajmok Dél-Amerika északkeleti részén, trópusi esőerdőkben élnek. Főleg a lombkoronaszinten mozognak, de időnként a talajon is keresnek élelmet.

Elsősorban gyümölcsökkel, diókkal és magokkal, kisebb részben rovarokkal táplálkoznak.

 

Nőstény a kicsinyével (A fotó illusztráció)Forrás: Shutterstock

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint létszámuk - az esőerdők irtása és a vadászatuk miatt - folyamatosan csökken. Az angol elnevezése alapján fehérarcú sakiként is emlegetett főemlőst az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják és szaporítják eredményesen Szegeden.

A Szegedi Vadasparkban számos ritka és veszélyeztetett faj mentését végzik a tenyészprogramokhoz kapcsolódvaForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A felnőtté váló kölyök további sorsáról, arról, melyik állatkertbe kerül, kivel áll párba, a program vezetője dönt, többek között genetikai szempontok figyelembe vételével.

(Forrás: MTI)