Valószínűleg megtalálták az eltűnt tábornok földi maradványait

Napoleon
Archeológusok ásatást végeznek Szmolenszkben.
Vágólapra másolva!
Több mint 200 évvel azután, hogy belehalt egy oroszországi csatában szerzett sebesülésébe, régészek feltételezik, hogy megtalálták Bonaparte Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait egy parkban.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg megtalálták Napoleon tábornokának földi maradványait

Charles Étienne Gudin tábornok, akinek a nevét párizsi Diadalívre is felvésték, 44 éves korában hunyt el 1812. augusztus 22-én, miután ágyúgolyó találta el Napóleon francia császár kudarcba fulladt oroszországi hadjárata során.

César Charles Etienne Gudin tábornok. Az oroszországi hadjáratban veztette életét. Halála után szívét
a párizsi Pere Lachaise temetőben helyezték el egy kápolnában. Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Charles-%C3%89tienne_Gudin_de_La_Sablonni%C3%A8re#/media/File:G%C3%A9n%C3%A9ral_C%C3%A9sar_Charles_Etienne_Gudin.jpg

Gudint Napóleon személyesen is ismerte és tisztelte, halála után szívét a párizsi Pere Lachaise temetőben helyezték el egy kápolnában. A Versailles-i Kastélyban mellszobra áll, Párizsban pedig utcát neveztek el róla.
Francia és orosz régészek csapata közölte, hogy július 6-án a Moszkvától 400 kilométerre nyugatra fekvő

Szmoleszkben végzett ásatás során bukkantak a maradványokra,

amelyekről feltételezik, hogy az eltűnt tábornoké. A sírt egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt találták meg.

Archeológusok ásatást végeznek Szmolenszkben. Forrás: https://www.euronews.com/2019/07/10/remains-thought-to-be-napoleon-s-general-charles-etienne-gudin-found-in-russia

Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült.
A régészek közölték, hogy a koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek, és

"igen nagy a valószínűsége annak",

hogy az egykori arisztokratát, a francia forradalom és a napóleoni háborúk veteránját találták meg.
Pierre Malinovsky francia történész és régész, aki kulcsszerepet játszott a keresésben, hosszú kutatás eredményének nevezte a felfedezést.

"Történelmi pillanat ez, nemcsak nekem, de mindkét országnak".

"Történelmi pillanat ez, nemcsak nekem, de mindkét országnak" - mondta Malinovsky a Rabocsij Puty című szmolenszki lapnak, hozzátéve, hogy Napóleon és Gudin kiskorától ismerte egymást.

"Napóleon volt az utolsó ember, aki élve látta őt,

ami nagyon fontos, és ő az első tábornok, akit a napóleoni időkből megtaláltunk".

Bonaparte Napoleon. Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/nagyhasab/20150618-waterloo-napoleon-bonaparte-francia-csaszarsag-wellington-szent-ilona-becsi-kongresszus.html

Az ásatásban szintén résztvevő orosz hadtörténeti társaság közölte, ha valóban Gudint találták meg, az nagy szenzáció lenne. "Lehetséges, hogy DNS-vizsgálattal kell azonosítanunk a maradványokat, ami hónapokig, akár egy évig is eltarthat".
"A tábornok leszármazottai szoros figyelemmel követik a híreket" - tette hozzá a társaság.

(Forrás:MTI)