Új, minden eddiginél pontosabb mérésekre alkalmas távcső került az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumba: a műszerrel a Hold felszínéről és a távoli csillagok jellemzőiről kapható részletesebb kép.

A Holdba csapódó meteoritok felvillanásait keresik majd

Június folyamán érkeztek meg a Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumba a GINOP-2.3.2-15-2016-0003 (Kozmikus hatások és kockázatok) támogatású kutatási program műszerei. A program keretében a

Holdba csapódó meteorok rövid (20-30 ms idejű) felvillanásait keresik majd a kutatók

- olvasható az ELTE MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. 

Az első megfigyelés az új távcsővel.Forrás: https://www.elte.hu/content/meg-kozelebb-a-csillagokhoz.t.19322

Mint írják, az új ASA AZ800 távcsővel a későbbiekben - a meglévő Shelyak eShel spektrográf csatlakoztatásával - a csillagok légkörének és mozgásának színképét is vizsgálhatják.

Ezeket a megfigyeléseket jelenleg egy 50 centiméteres műszerrel végzik,

a nagyobb távcsövön azonban a háromszor halványabb csillagok is elérhetők lesznek, még nagyobb pontosság mellett.

Okos rendszer felügyeli az észleléseket

A új távcső Nasmyth-típusú fénymenetének köszönhetően a megfigyelés fő műszerei a tartóvillán foglalnak helyet, ami nagy fokú stabilitást biztosít. A műszerek között a harmadlagos tükör elfordításával 10 másodperc alatt lehet váltani a platform átszerlése nélkül. 

A távcső legelső képe az M3 gömbhalmazról készült még a mechanikai és optikai elemek finomhangolása közben.Forrás: https://www.elte.hu/content/meg-kozelebb-a-csillagokhoz.t.19322

A távcsőtől nem messze egy külső égboltkamera és egy időjárásállomás figyeli az aktuális körülményeket. A távcső működési tartományától különböző körülmények - például szél, páratartalom, túl fényessé váló pirkadat - észlelése esetén a kupolát bezárja és az észlelést megállítja.A műszer működés közben belső kamerával figyelhető meg, így biztosítva a távolról irányítható, mégis teljesen felügyelt rendszert.

Már elvégezték az új teleszkóp finomhangolását

A műszerrel elkészültek az első "first light" mérések, amelyek célja a mechanikai működés ellenőrzése, az optikai és képalkotó elemek finomhangolása, a teljesítmény meghatározása, a képalkotó és adatkezelési rutinok kialakítása volt.

A mérések igazolták a műszeregyüttes nagy teljesítőképességét - áll a közleményben.

 

Az NGC 7008 (Magzat) planetáris köd QSI 532 CCD-kamerával, 20 perces expozícióval, a mechanikai elemek beállítása közben.Forrás:https://www.elte.hu/content/meg-kozelebb-a-csillagokhoz.t.19322

Mint írják, az új ASA AZ800 távcső azimutális szerelésű, négy platformos, két platformon derotált műszer, amelyre egy 25 milliméteres képátlójú Photometrics Prime 95B gyors képalkotó kamera és egy griz szűrőrendszerrel ellátott FLI nagy térbeli felbontású képalkotó kamera került.

(Forrás: MTI)