Az ásatások szerint Napóleon közel járt, hogy győzzön Waterloonál

waterlooi csata
Eddig 4 emberi csontot ástak ki.
Vágólapra másolva!
Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek.
Vágólapra másolva!

Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. A csatának sok tízezer halálos áldozata volt. Az ásatásokat szervező Waterloo Uncovered közhasznú szervezet tájékoztatása szerint

az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak,

továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak - számolt be róla a BBC News.

Mont-St-Jean tábori kórház körülbelül 600 méterre a fő szövetséges vonal mögött helyezkedett el. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-49022033

A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték. A feljegyzések szerint a kórházban mintegy hatezer sebesültet láttak el és több száz amputációt végeztek.

A régészek eddig négy amputált láb csontjait ásták ki. Az egyik csonton egy borzalmas sebesülés emléke látható, egy másik pedig a sebész fűrészének nyomait viseli.
A szakértők szerint az orvosok a sebesült katonák életét akarták megmenteni a végtagok amputálásával. Az előkerült csontokat most tüzetesebben megvizsgálják.

Eddig 4 emberi csontot ástak ki. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-49022033

A régészek a feltárás helyszínének mindkét oldalán találtak puskagolyókat, ami arra utal, hogy a tábori

kórháznál a feljegyzésekben nem szereplő harc folyhatott.

Egy 2,7 kilogramm súlyú francia ágyúgolyót szintén kiástak a helyszínen, 60 méterre a szövetséges csapatok vonalai mögött, ebből arra következtettek a régészek, hogy Napóleon közel járt ahhoz, hogy megnyerje a csatát.

A tüzérségi lövedékek bizonyítják, hogy fel nem jegyzett csata folyhatott a kórház kapujánál. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-49022033

A régészekhez veterán katonák is csatlakoztak az ásatáson. A feltárástól azt remélik, hogy sikerül jobban megérteni, mi történt 1815. június 18-án Waterloonál.
(Forrás: MTI)