Megtalálták az eddigi leghatékonyabb méhcsípés elleni vakcinát

méh
A méhek úgynevezett apitoxint bocsájtanak ki
Vágólapra másolva!
A Flinders Egyetem kutatói sikeresen teszteltek a Királyi Adelaide Kórházban egy antiallergén méhcsípés elleni vakcinát. Az oltóanyag óriási előrelépést jelent ahhoz, hogy meg tudjuk előzni a rovarok által kiváltott, nem ritka esetben súlyos vagy akár halálos allergiás reakciókat.
Vágólapra másolva!

A csípés akár anafilaxiás sokkot is okozhat

Bár a méhek alapvetően nem agresszív állatok, és a pollent gyűjtő rovarok általában csak akkor csípnek, ha rájuk lépünk, beléjük tenyerelünk vagy egyéb módon zavarjuk meg őket, a csípésük a legtöbb ember számára mégis határozottan kellemetlen és fájdalmas.

Néhány esetben azonban a csípés akár anafilaxiás sokkot is okozhat, ami potenciálisan halálossá válhat.

Akár halálossá is válhat a méhek csípése Forrás: Tadd Ottman/Museum of Oakland

Ilyenkor a méh nemcsak mérget, úgynevezett apitoxint bocsájt ki, hanem egy olyan feromont is, amely a közelben lévő többi méhet is figyelmezteti a veszélyhelyzetre, és támadó magatartást vált ki belőlük.

Normál esetben a csípés után fájdalmat, viszketést, bőrpírt és duzzanatot tapasztalhatunk, de ezek néhány órán belül elmúlnak.

Súlyos reakció (többek között légzési nehézség, szédülés, hányinger) esetén azonban kezdjünk el allergiára gyanakodni,

hiszen a rovarcsípés allergia bármely korban kialakulhat. Nem véletlen, hogy több kutatás az egyik „leghalálosabb találkozásnak" aposztrofálja a méhekkel való túl közeli interakciót.

Egy egyedülálló, cukoralapú segédösszetevőt használtak

A Flinders Egyetem kutatói most egy olyan vakcina kifejlesztésén dolgoznak, amely hatékonyan megakadályozza a méhcsípések miatt bekövetkező haláleseteket. A napokban fejezték be az oltóanyag emberi kísérleteit a Királyi Adelaide Kórházban, amely megszüntetheti a súlyos allergiás reakciók kialakulásának kockázatát.

Érdemes elkerülni őket Forrás: Origo

A vakcina kifejlesztéséhez alkalmazott technológiánk olyan, mint a turbó a gépkocsiban, ami jól erősebbé teszi az allergia elleni védőoltást, aminek segítségével a legjobban tudja az immunrendszer semlegesíteni a csípés során a szervezetbe jutott mérgeket

– mondta Nikolai Petrovsky professzor, a Journal of Allergy and Clinical Immunology tudományos folyóiratban publikált kutatás vezetője.

Elárulta azt is, hogy a kutatás során egy egyedülálló, cukoralapú segédösszetevőt használtak, amit úgy terveztek, hogy

segítsen a beteg szervezetének az allergiás sokkot okozó anyagot gyorsabban és hatékonyabban semlegesíteni.

A tesztek során összesen 27 felnőtt, a méhcsípésre allergiás személy kapta meg az oltóanyagot és valamennyien el tudták kerülni ezáltal az anafilaxiás sokkot.

Hosszabb ideig biztosít tartós védelmet

A titkos összetevő az Advax nevet viseli, és a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy biztonságosan segíti-e a méhcsípés elleni vakcinák hatóanyagának sebességét és azok hatékonyságát.

– magyarázta Robert Heddle, a vizsgálat vezető kutatója.

Méhcsípés Forrás: Wikimedia Commons

Megjegyezte, hogy bár több gyógykezelés elérhető kereskedelmi forgalomban, amelyek azonban

csak igen lassan, vagy egyáltalán nem építenek fel immunitást a rovarméreggel szemben.

Dr. Anthony Smith tanulmány társszerzője szerint bár ezek hasznosak, de nem tudnak segíteni azoknak, akiknek akut allergiás reakciójuk van.

Az új oltóanyag azonban hosszabb ideig biztosít tartós védelmet a tünetekkel szemben.