Hanyatlik a természet, növekszik a veszélyeztetett fajok száma

2019.07.18. 22:09

A túlhalászat nagyon sok hegedűrája-faj számára jelent veszélyt: a veszélyeztetett fajokat kategorizáló vörös lista frissítésével 15 új faj került közülük a kihalással fenyegetettek közé - közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) csütörtökön a svájci Glandban.

Egyre jobban növekszik a veszélyesztetett fajok száma

A veszélyeztetett emberszabású fajok száma héttel emelkedett.
"A természet gyorsabban hanyatlik, mint valaha az emberiség történelmében.

A nemzeti és nemzetközi kereskedelem hozzájárul az óceánokban, az édesvizekben és a szárazföldön élő fajok csökkenéséhez.

A folyamat megállításához határozott intézkedésre van szükség" - mondta Jane Smart biodiverzitás-szakértő.

Hegedűrája-féle (Rhiobatos rhiobatos).Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rhinobatos_rhinobatos#/media/F%C3%A1jl:Rhinobatos_Rhinobatos.jpg

A hegedűrája-félék a sekélyebb vizekben élnek az Indiai-óceánban, a Csendes-óceán nyugati térségében, az Atlanti-óceán keleti részén és a Földközi-tengerben. Célzottan is vadásszák őket, de gyakran gabalyodnak be véletlenül is a halászhálókba. Húsukat értékesítik, úszóikból egyes országokban levest készítenek.

Hét majomfaj is felkerült a vörös listára

A vörös listára került hét új majomfaj közül hat Nyugat-Afrikában él. Az IUCN szerint ezek a fajok azért veszítik el élőhelyüket, mert az erdőterületeket kivágják, többnyire mezőgazdasági célból. Az állatokat húsukért is vadásszák egyes területeken. A Nyugat-és Közép-Afrikában élő főemlősök mintegy 40 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye.

Az állatok megóvásához több védett területre és a meglévők fokozottabb őrzésére van szükség. Emellett támogatni kell a fenntartható turizmust és a húsalternatívák utáni kutatást.

Az IUCN vörös listáján több mint 100 ezer állat- és növényfaj szerepel, amelyek közül több mint 28 ezer veszélyeztetett.

(Forrás: MTI)