Aranyérmet szereztek a magyar diákok a világ legrangosabb biológiaversenyén

JATE
Szeged, 2010. augusztus 19. A Szegedi Tudományegyetem központi épülete a Dugonics téren. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Négy diák képviselte Magyarországot a Szegeden rendezett 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián. Az az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola diákjai, Búzafalvi Dénes és Vizkeleti Péter, Kozma Csaba a Bonyhádi Evangélikus Gimnázium és Hunyadi Marcell Dávid a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói 72 ország diákjaival mérték össze tudásukat.
Vágólapra másolva!

A magyar csapata óriási sikert ért el: a résztvevő 73 ország között, Kína mögött,

a második legeredményesebb országnak bizonyult.

A négy (egyéniben) aranyérmes diák három hazai iskolát képviselt: Búzafalvi Dénes és Vizkeleti Péter az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolába jártak, Kozma Csaba a Bonyhádi Evangélikus Gimnáziumban, míg Hunyadi Marcell Dávid a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban érettségizett idén. A magyar csapat vezetője Erős-Honti Zsolt (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) volt.

A versenyen a nemzetközi zsűri döntése alapján 31 arany-, 55 ezüst- és 87 bronzérmet, továbbá 30 dicséretet osztottak ki. Az abszolút első és második helyet kínai, míg a harmadikat egy, az Amerikai Egyesült államokból érkező versenyző szerezte meg. A tudományos megmérettetésen

73 ország 285 középiskolás diákja indult.

Az IBO a legrangosabb nemzetközi biológiaverseny a világon. A megmérettetésen az országok négyfős, középiskolai jogviszonnyal rendelkező nappali tagozatos, húszévesnél fiatalabb diákokból álló csapatokkal indulhatnak. A csapat tagjai önállóan versenyeznek, azaz csak egyéni eredményt hirdetnek.

Az elméleti feladatok mellett ebben az évben újításként jelent meg a gyakorlati feladatok között a

neurobiológia, az alternatív biológiai alapú energiaforrások témaköre, illetve a bioinformatika.

Az egyik fordulóban két egyenként háromórás tesztet írtak a résztvevők, egy másik napon pedig gyakorlati feladatokat oldottak meg több mint tíz órán keresztül. A feladatokat mindenki anyanyelvén kapta meg, a fordítás az egyeztetett angol szöveg alapján a versenynapokat megelőző éjszaka történt.
Magyar diákok 2010 óta vesznek részt a Nemzetközi Biológia Diákolimpián.

A következő versenyt Japán rendezi Nagaszakiban, 2020. július 3. és 11. között.