Az éghajlatváltozás okozza a pusztító kaliforniai erdőtüzeket

2019.07.21. 12:19

Az elmúlt két évben soha nem látott méretű erdőtüzek pusztítanak Kaliforniában, amelyek egyre több katasztrofális következménnyel járnak. Az állam történetének eddig legsúlyosabb tűzvészei kapcsán a hatóságok egyre drámaibb számokat közöltek a tűz tombolásának emberi és anyagi áldozatairól. Noha az erdőtüzeknek számos oka van, az éghajlatváltozás egészen eddig nem szerepelt a listán.

Növekvő tendenciára kell számítani

Az 1970-es évektől számítva a nyolcszorosára nőtt a kaliforniai erdőtüzek száma, az évente leégett terület közel 500 százalékkal nőtt. A kutatók az Earth's Future című tudományos lapban közzétett tanulmányban szoros összefüggést találtak a drámai mértékeket öltött jelenség és az éghajlatváltozás között.

Óriási pusztítással járnak az erdőtüzekForrás: AFP/Artyom Korotayev

Az ember okozta globális felmelegedés jelentős mértékben növeli Kaliforniában a tűzvészek előfordulásának gyakoriságát, különösen Sierra Nevada és az Északi partvidék erdőiben, és nagy valószínűséggel erre a növekvő tendenciára kell számítani az elkövetkező évtizedekben is – mondta Park Williams, a tanulmány vezető szerzője. – Arra a következtetésre jutottunk, hogy a közelmúltban az északi partot és a Sierra Nevada régiókat érintő nyári erdőtüzek szoros kapcsolatban állnak a hőt növelő száraz talajviszonyokkal.

A kutatások abba az irányba mutatnak, hogy a tűzvészek száma a hőmérséklet további emelkedése miatt exponenciálisan növekedni fognak a következő negyven évben.

Könnyebben és gyorsabban terjed a tűz

A kutatók kifejtették, hogy még mérsékelt légköri felmelegedés esetén is gyorsan távozik a nedvesség a talajból és a növényzetből, ami a tűz könnyen és gyorsabb terjedéséhez vezet. Miután a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, ez aszályt és szárazságot generál.

Hatalmas terület tűnik el az erdőtüzek miattForrás: NASa

Nem meglepő, hogy a globális éghajlatváltozás ilyen hatással van az erdőkre, de Kalifornia területe annyira nagy és változatos, hogy nincs egyetlen egyértelmű magyarázat arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen és mekkora szerepet játszik az erdőtüzeknél – magyarázta Park Williams, aki megjegyezte, hogy az állam átlagos nyári hőmérséklete 1896 óta közel 16 fokkal emelkedett.

Az éves leégett terület kiterjedése 1972-től 2018-ig az ötszörösére nőtt és a nyolcszorosára emelkedett a nyári időszakokban. A tanulmány azonban azt is megállapította, hogy az éghajlat hatásai rendkívül szezonálisak, függnek a növényzet típusától, a topográfiától és az emberi településmintáktól. A fű vagy a cserjék dominálta nem erdős területeken például nem növekedtek a nyári tűzvészek.