Tucatnyi ritka indiai orrszarvú lett pusztító áradások áldozata

2019.07.21. 17:29

Legalább 12 ritka, veszélyeztetett indiai orrszarvú (Rhinoceros Unicornis) lett az Északkelet-Indiában pusztító áradások áldozata a Kaziranga Nemzeti Parkban - közölte vasárnap a park illetékese.

A parkban él a világ egyszarvú rinocéroszainak kétharmada

Az Asszám államban 430 négyzetkilométeren elterülő nemzeti park szerepel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A parkban él a világ egyszarvú rinocéroszainak, más néven az indiai orrszarvúknak a kétharmada. A populáció legutóbbi megszámlálásakor, 2015-ben 2401 orrszarvú volt a parkban.

Azindiai orrszarvú a legnagyobb termetű ázsiai orrszarvúfajForrás: Wikimedia Commons

Az áradások a park területének 90 százalékát érintették, és emiatt az állatok a magasabban fekvő pontokra menekültek – mondta el P. Szivakumar, a park igazgatója. – Július 13. óta több mint 140 állat, köztük rinocéroszok, egy elefánt, egy vaddisznó és különböző szarvasfajták pusztultak el az áradások miatt.

Víz borítja a park területének 60 százalékát

Az indiai orrszarvú védelme ma már sikeresnek mondható, hiszen még a 20. század elején létszámuk 200-nál is kevesebb egyedet számlált, addig mára a vadon élő állományt több mint 3500 egyed alkotja. Ennek ellenére a faj továbbra is erőteljesen veszélyeztetett.

Áradás a Kaziranga Nemzeti ParkbanForrás: AFP/Biju Boro

Eddig mintegy 60 állatot sikerült megmenteni, többségüket már szabadon is engedték a vadonban. Sok állat talált menedéket az ilyen természeti katasztrófák miatt épített mesterséges magaslatokon is. Bár a víz apadni kezdett, még mindig a park területének 60 százalékát borítja. Az indiai monszun júniustól szeptemberig tart, és heves esőzésekkel jár. Idén júliusban már több mint 200 ember halt meg az esőzés miatt, többségük Asszámban és a keleti Bihar államban vesztette életét.