Több kutya is elpusztult a Sydneyben a patkányok elszaporodása miatt

2019.07.22. 11:03

Fokozott patkányirtást rendelt el az önkormányzat Sydneyben, mivel a rágcsálók elszaporodása nyomán számos kutya elpusztult leptospirózisban. A baktérium okozta egyik leggyakoribb betegség évtizedek óta nem bukkant fel az ausztrál nagyvárosban.

"Nagyon aggódunk a leptospirózis közelmúltbeli esetei miatt, amelyek a kutyákat érintették Sydneyben. Ezért megkettőztük a patkánycsalétkeket a közterületeken és fokozzuk a patkányok megfigyelését" - közölte hétfőn Clover Moore, Sydney polgármestere.
Eddig hat kutya leptospirózis-fertőzését erősítették meg a hatóságok Sydney nyugati külvárosaiban, öt közülük napokon belül elpusztult.

A betegség nem ismeretlen Ausztrália vidéki körzeteiben a krónikusan fertőzött fenntartó fajok, a rágcsálók jelenléte miatt, de hirtelen felbukkanása Sydneyben meglepte a szakembereket.
Hihetetlenül hosszú ideje, évtizedek óta nem volt leptospirózisos esetünk Sydneyben, és nem tudjuk, miért jelentek meg ezek az esetek" - mondta Jacqueline Norris, az Sydney-i Egyetem állatorvostudományi tanszékének mikrobiológus professzora.

A leptospirózis az egyik leggyakoribb és leginkább rettegett, baktérium okozta betegség, amely több állatfajt - és az embert is - érinti világszerte. Jelenleg a legszélesebb körben elterjedt zoonózisnak, állatról emberre terjedő betegségnek tartják. A kutyák vagy patkányok harapásától, vagy patkányürülékkel szennyezett víz fogyasztásától fertőződnek meg. A betegséget nehéz felismerni, lappangási ideje 4-12 nap. Ha nem sikerül időben kezelni, végzetes máj- vagy veseelégtelenséget okozhat. A fertőzött kutyák emberi fertőzés forrásai lehetnek.

Sydneyben szokatlanul sok nagyszabású építkezés folyik egy időben, a szakemberek azt gyanítják, hogy ez lehet az oka a patkányok elszaporodásának.