Egy 40 éves nő váratlanul összeesett a munkahelyén. A kórházba szállítás után stroke-ot diagnosztizáltak nála. Szinte teljesen felépült, de néhány furcsa tünet maradandónak bizonyult. Az egyik legkülönösebb ezek közül, hogy a nő elfelejtett és nem is tud újra megtanulni olvasni. Ezt még furcsábbá teszi, hogy ugyanakkor az írásképessége megmaradt.

Az óvónőként dolgozó nő életét teljesen megváltoztatta egy váratlan stroke (agyi érkatasztrófa). A stroke az agy egyik nagyon különleges részét érintette, ami az orvosok szerint elvágta a kapcsolatot az agy „nyelvi központja" és a látókéreg között.

Ugyanekkor más bejövő érzékelési ingerek továbbra is kapcsolatban maradtak a nyelvi központtal. Ennek következtében igen furcsa helyzet alakult ki.

A nő képtelen olvasni, viszont továbbra is tud írni (még a régi írásképe is megmaradt), és érti a beszélt nyelvet (jelen esetben az angolt). Ezt a szimptómát „szóvakságnak" nevezik.

Neuronok az agybanForrás: Patrick Hoesly/Flickr

Ami talán még különösebb, hogy a szavakat meglátva továbbra is mutatott érzelmi reakciókat, annak ellenére, hogy nem tudta felismerni azokat. Például, amikor a „sivatag" szót mutatták neki leírva, felkiáltott „Ó, ezt nagyon szeretem!", amikor pár pillanattal később a „spárga" (növény) szót mutatták, akkor egész másként reagált: „Nem tudok, mit kezdeni ezzel a szóval! Valami nagyon felkavar ebben a szóban!

Noha a beteg állapota más tekintetben sokat javult a stroke-ot követő években, az olvasási képessége nem tért vissza. Ezt azért is bánja, mert nagyon szeretett felolvasni a kisgyerekeknek, és ezt az élményt már soha nem élheti át újra.