A rendszeresen chilit vagy jalapeno paprikát fogyasztó idősebb embereknél nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának - ezt állapították meg a Dél-ausztráliai Egyetem és a Katari Egyetem tudósai egy hosszú távú kutatásban.

A vékony testalkatúaknál még fokozottabb a kockázat

A 15 éven át folytatott vizsgálatban 4582 kínai vett részt, akik 55 éven felüliek voltak. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a naponta több mint 50 gramm chilit fogyasztók kognitív hanyatlása felgyorsul.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

Az emlékezetvesztés még jelentősebb volt azoknál, akik soványak voltak.

A Sciencedaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál által ismertetett kutatást a Katari Egyetem tudósa, Cumin Si vezette.

A tanulmány szerint a naponta több mint 50 gramm chilit fogyasztóknál csaknem a duplájára nőtt a memóriavesztés és a kognitív hanyatlás kockázata.

Az erősen csípős fűszervövények közül a chili az egyik legnépszerűbbForrás: Origo

"A chilinek az egészséges testsúly megőrzésével és a vérnyomás kordában tartásával kapcsolatos hasznáról korábbi tanulmányok már beszámoltak, mi azonban azt találtuk, hogy az idősebbek kognitív funkcióit károsítja" - mondta Cumin.

Rossz hatással lehet a kognitív funkciókra

"A chili az egyik leggyakrabban használt csípős fűszer a világon,

és az európai országokkal összehasonlítva Ázsiában különösen népszerű.

Kína egyes térségeiben, köztük Szecsuánban és Hunanban csaknem minden harmadik felnőtt fogyaszt naponta csípős ételt" - magyarázta Li.

Forrás: Shutterstock / Olena Yakobchuk/Olena Yakobchuk

Korábbi tanulmányok szerint a chiliben található kapszaicin nevű aktív komponens felgyorsítja az anyagcserét,

a zsírégetést és meggátolja az érrendszeri betegségeket. A most megjelent hosszú távú tanulmány azonban az első, amely azt vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a chilifogyasztás és a kognitív funkciók között.

A túlsúlyosak kevésbé érzékenyek

A tanulmány szerint a sok chilit fogyasztók főleg az alacsony jövedelmű, kis testtömegindexű emberek közül kerültek ki, akik fizikailag sokkal aktívabbak voltak, mint a chilit nem evők.

A csili paprika – vagy egyáltalán bármilyen erős paprika – capsaicint tartalmaz. Ez az anyag felelős a csípős ízért; serkenti az idegvégződést a nyelven és a nyálkahártyánForrás: shutterstock.com

A kutatók szerint

a normális testtömegindexű emberek valószínűleg érzékenyebbek a chilire, mint a túlsúlyosak,

ezért hat jobban a memóriájukra és a súlyukra. A tudósok arra is rámutattak, hogy a kognitív hanyatlásban a műveltségi szint is szerepet játszhat, de mint mondták, ezt a kapcsolatot még vizsgálni kell.

(Forrás: MTI)