Környezetbarátnak hitték, hatalmasat tévedtek

Vágólapra másolva!
Nem környezetbarát és ártalmas lehet az egészségre a papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpohár - közölte kedden a termékek tesztelésével foglalkozó német szervezet, a Stiftung Warentest.
Vágólapra másolva!

Lesújtó a kísérletek eredménye, amely a Test magazin augusztusi számában jelenik meg.

A többször használatosnak szánt 12 tesztelt bambuszpohár közül egyetlen egy ment át a teszten,

négy esetében a gyártó félrevezető módon állította, hogy a termék biológiailag lebontható, nem terheli a környezetet vagy nem tüntette fel, hogy a pohár milyen anyagokat tartalmaz.

Öt pohárnál a szervezet azt találta, hogy egészségre káros anyagok kerülnek át belőle a benne lévő forró italba. Kettő pedig teljesen megbukott a teszten; a megjelölése is félrevezető vagy hiányos volt, és egészségre ártalmas anyagok is kerülnek a benne lévő italba.

Mindkét probléma forrása ugyanaz az anyag,

a melamingyanta.

A bambuszból önmagában nem lesz pohár, a bambuszt porrá őrlik vagy rostokra bontják, majd melamingyantával keverik össze, hogy formázható legyen.

A melamingyanta melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius-fok fölé nem melegszik. A kísérlet során háromszázalékos ecetsavat melegítettek és tartottak 70 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten minden pohárban hétszer, hogy így szimulálják egy olyan enyhén savas és forró ital jelenlétét, amilyen a kávé. A harmadik és a hetedik alkalom után vizsgálták minden folyadék melamin- és formaldehidtartalmát.

Hét pohárnál azt találták, hogy a folyadékban a melamin szintje meghaladja az EU-s egészségügyi határértéket a hetedik melegítés után is.

A formaldehid szintje is magas volt, de az uniós határérték fele alatt maradt. A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat. Ugyanebből az okból a bambuszpoharakat mikrohullámú sütőbe sem szabad betenni. Erre a legtöbb termék csomagolása egyáltalán nem figyelmezteti a fogyasztókat.

A legtöbb poháron az szerepel, hogy a bambusz természetesen lebomlik, a pohár nem szennyezi a környezetet és újrahasznosítható. Ez a bambuszra igaz is, ám a bambuszpoharak nem csak bambuszból, hanem műanyagból is állnak, és a műanyag miatt a pohár egyáltalán nem bomlik le, és nem is bontható összetevőire, így az egyetlen módja a hulladék megsemmisítésének az elégetés.

- jegyezte meg a Test magazin.

A lap megállapította, hogy ezeket a poharakat nem lett volna szabad forgalomba hozni.

(MTI)