A Földközi-tenger a legszennyezettebb tenger Európában

2019.07.25. 15:08

A Földközi-tenger a legszennyezettebb tenger Európában - állapította meg a francia tengerkutató intézet (Ifremer) hosszú távú tanulmánya.

A bresti székhelyű Ifremer 1994 és 2017 között végzett nagyszabású kutatásának eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra. 

Nagyon sok a műanyag palack Földközi-tengerben.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-48554480

"Noha évről évre változik a szemét mennyisége a Földközi-tengeren, 2009 óta mégis növekedés mutatható ki, főként a műanyag zacskók és palackok, az élelmiszer-csomagolások, fémdobozok, halászhálók és kötelek szennyezik a tengert" - írták.
A 90-es években négyzetkilométerenként nagyjából 100 darab szemét lebegett a vízen. 2012 óta a szemétsűrűség már 200 darab körül mozgott, a maximumot, majdnem 300-at 2015-ben érte el - mondta Olivia Gérigny, az intézet munkatársa, a Marine Pollution Bulletin szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője. 

A Földközi-tenger a legszennyezettebb tenger Európában, a hulladék 60%-a műanyag.Forrás: https://www.sciencefocus.com/planet-earth/how-clean-is-the-mediterranean/

A műanyag a szemét több mint 60 százalékát teszi ki. A kutató szerint a növekedés oka egyrészt a

műanyaggyártás fokozódása,

másrészt a rendszeresebb mérések.

A kutatás két területen folyt, a Lyoni-öbölben és Korzika keleti partjainál.

"A Földközi-tenger Európa legszennyezettebb tengere. Hasonló kutatás az Északi-tengeren négyzetkilométerenként évente kevesebb mint 50 darab szemetet mutatott ki" - tette hozzá Gérigny.
A szemét két helyen gyűlt össze leginkább, Marseille közelében és Korzika északkeleti partjainál.

(Forrás: MTI)