Tudja-e,hogy melyik a világ legnagyobb békája?

2019.07.26. 17:19

A Földön élő legnagyobb békafaj a bibliai óriásról, Góliátról kapta fajnevét. A góliát béka Nyugat-Afrika kis területén élő endemikus faj, a kifejlett kétéltű akkora, mint egy házi macska. Egyike azoknak a kevés kétéltűeknek, amelyek már a dinoszauruszok előtt is éltek, nagyjából 250 millió éve vannak itt a Földön.

A legnagyobb békafaj méltán megérdemli a góliát nevet

A góliátbéka (Canraua goliath) a földkerekség legnagyobb békafaja, amely csak egy jól behatárolható kis területen él az Egyenlítőnél, Nyugat-Afrika gyorsfolyású folyóiban, vízesések közelében, illetve a vízparti esőerdőkben.

Földrajzi elterjedési területe  Egyenlítői Guinea és Kamerun  néhány részére szorítkozik csupán, a sűrű, nedves, és viszonylag magas hőmérsékletű esőerdőkben. Ezeken a területeken a víz rendszerint tiszta, oxigéndús,  és kellemesen meleg. A góliát békák számára létfontosságú a víz közelsége.

Góliátbéka (Canraua goliath).Forrás: https://animals.sandiegozoo.org/animals/goliath-frog

A törzs átlagos hossza 32 cm, kinyújtott lábbal 72 cm, az állat tömege pedig eléri a 3.3 kilogrammot. 

Nem csak a testmérete, hanem az ugrása is tekintélye: majdnem 3 métert képes előre ugrani.

Szemének átmérője közel 2.5 centiméter. Az  óriás ebihala viszont csak akkora, mint más békák ebihaljai. 

Még a kisebb emlősöket is elkapja 

A góliát béka rejtőzködő életet él, ebben márványozott zöld bőre segíti a moha-fedte sziklák között. Éjszaka a legaktívabb, ilyenkor a folyók mentén keresi a zsákmányt.

A fiatalok idejük nagy részét a víz alatt töltik, az idősebb példányok  velük szemben szívesen sütkéreznek a vízparti sziklákon.

A fiatalok idejük nagy részét víz alatt töltik, míg az idősebbek alkalmanként a sziklákon sütkéreznek.Forrás: https://animals.sandiegozoo.org/animals/goliath-frog

A felnőttek rovarokat, héjas állatokat, halat, puhatestűeket, kisemlősöket,  és más kétéltűeket (tarajosgőte, szalamandra, kis békák) zsákmányolnak,

az ebihalak azonban csak a Dicraea warmingii fajnevű vízinövénnyel táplálkoznak,

ami csak ezeken a területeken, a vízesések, és patakok közelében él. Ez a magyarázat arra, hogy a góliátbéka miért csak itt fordulnak elő.

Forrás: https://animals.sandiegozoo.org/animals/goliath-frog

A többi békafajtól eltérően a góliátbékának nincsen hangzsákja,

párját fütyüléssel hívja: nyitva tartja a száját és hosszú fütyülős hangot ad ki. A nőstény követi a hangot és így találja meg a hímet.

Forrás: https://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?enlarge=0000+0000+0116+4694

Más békafajoktól eltérően itt a hím nagyobb a nősténynél. Amikor elérik az ivari érettséget - ezt 10-12 hónapos korukra teszik a zoológusok – másként viselkednek, mint a többi békafaj.

A hím kavicsfészket épít a folyóparthoz közel vagy a mederbe, és hímek pedig megbirkózik fajtársaival  a nősténnyel való párosodásért. Párzás után a nősténybéka  több ezer 3.5 mm átmérőjű petét rak a fészekbe, de nem várja meg, hogy kikeljenek. 

A ritka góliátbéka veszélyeztetett fajnak számít

Az utóbbi évtizedekben mintegy 50 %-kal csökkent az amúgy is kis populáció. Bár törvény tiltja, hogy vadásszák és eladják ínyencfalatnak, mégis illegálisan  sokat exportálnak külföldre, így például az Egyesült Államokba,

ahol a népszerű békaugró versenyeken indítják az illegálisan beszerzett állatokat.

De az élőhelyüket is veszélyeztetei a fakitermelés, erdőirtás, valamint a környezetszennyezés. Vadon 10-15 évig, fogságban átlagosan csak 5 évig élnek.

Forrás: https://calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?enlarge=1111+1111+1111+0376

Néhány példányt  tenyészprogramhoz exportáltak, de ez eddig  sikertelennek bizonyult.

A természetvédők arra koncentrálnak, hogy megakadályozzák a góliátbékák vadászatát. 

A góliát béka élőhelyének egy része ma már védett: az egyenlítő giuneai Monte Alen National Park, és a kameeruni Littoral Province területe. Egyenlítői Guinea kormánya azonban továbbra is engedélyezi évi 300 béka exportját.