A kutatók most oldottak meg egy 33 ezer éves gyilkossági ügyet

2019.07.29. 16:09


Egy 33 ezer évvel ezelőtt történt, mindeddig megoldatlan gyilkossági ügy végére tettek pontot a kutatók. A modern technika segítségével ma már biztosan kijelenthető: az erdélyi személyt egy balkezes gyilkos ölte meg, aki egy ütőhöz hasonlító tárgyat használt ehhez.

A férfi súlyos sérüléseket szenvedett

A romániai Cioclovina-barlang a buja erdők közepén fekszik, ahol olyan nyugalmat és csendet tapasztalhatunk amely csak igen ritkán van jelen a modern Európában. Ezek a területek azonban nem voltak mindig ilyen békések: a világ egyik legridegebb gyilkossági ügye ugyanis pont ebben a térségben történt.

A Cioclovina-barlang RomániábanForrás: Tripadvisor

Egy férfit rejtélyesen megöltek 33 000 évvel ezelőtt. Minden, amit a gyilkos hátrahagyott az áldozatából, az egy koponya, amelyet 1944-ben fedeztek fel a barlangban az ott dolgozó foszfátbányászok. A korábbi tanulmányok azt már kimutatták, hogy a koponya egy felnőtt emberhez tartozhatott, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A kutatók azt azonban nem tudták megállapítani, hogy az áldozat a sérülésekbe azonnal belehalt-e vagy csak a bántalmazás után.

Most azonban egy görög, román és német kollégákból álló, nemzetközi kutatócsoport vizsgálta újra a koponyát, akik áttörő felfedezést tettek a 33 ezer éve megoldatlan ügyben.

Véletlenül nem keletkezhetnek ilyen törtésminták

Az új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a férfinek nem csupán a sérüléseket kellett elszenvednie, hanem ezek okozták közvetlenül a halálát is.

A 33 ezer éves koponyaForrás: Kranioti, EF. et al. PLOS ONE. 2019.

A vizsgálatunk eredményei egyértelműen arra utalnak, hogy ezt az embert a koponyájára mért, tompa erőhatás miatt bekövetkező trauma ölte meg – mondta Katerina Harvati, a németországi Tübingen-i Egyetem paleoantropológiai professzora. – A nagymértékű sérülések vezettek a halálhoz, bár az, hogy ezek hogyan és miért történtek, arról egyelőre csak találgathatunk.

Hozzátette, hogy az eredmények egyértelműek kimutatták, hogy ilyen, a koponyán megfigyelt törésminták nem jönnek létre egy véletlen esés következtében. A sérülések helye és helyzete szintén betekintést nyújt a bűncselekmény „tényleges bekövetkezésének módjára".

Eszerint a két ember szemben állt vagy ült egymással és miután a sérülések a koponya jobb oldalán találhatóak, ezért a gyilkos az áldozat bal oldalán helyezkedett el. A hipotézis megerősítése érdekében a csapat CT-vizsgálatot használt, majd 12 szintetikus koponya-szerű struktúrát állított elő, amelyeket különböző típusú traumáknak vetettek alá. Ez azt mutatta, hogy a fej sérülését egyértelműen egy ütőhöz hasonló tárgy okozta. A kutatók eredményeiket a PLOS ONE tudományos folyóiratban publikálták.