Kevesebbet lépünk, mint a javasolt 10 000 lépés, derül ki az országos lépésverseny eredményeiből, illetve a Gemius kutatóintézet felmérésének eredményeiből. Fény derült arra is, hogy mennyit mozgunk a mindennapokban. A javasolt 10 000 lépéshez képest saját bevallásuk szerint is alig több mint 6000-et lépnek a magyarok, ráadásul az országos verseny eredményei alapján a valódi helyzet még elkeserítőbb: egy nap átlagosan kevesebb, mint 4500 lépést teszünk meg. Pedig a megfelelő lépésszám segíthet az ideális testsúly elérésében, illetve a testmozgás számos betegség kialakulási esélyét csökkentheti és hozzájárul a lábunk egészségéhez azáltal, hogy segíti a vérkeringését.

Az 1960-as évek közepén terjesztette el Japánban a világ első lépésszámlálójának reklámja, hogy napi 10 000 lépés ajánlott egészségünk megőrzéséhez. A kampány olyannyira jól sikerült, hogy később világszerte, elismert szakértők számos tudományos kutatás központi témájaként ezt az adatot vizsgálták.

Ezt a számot azóta több kutatás is megkérdőjelezte, abban azonban a legtöbben egyetértettek, hogy ha nem is 10 000, de napi 7500 lépés szükséges lehet a közepesen aktív életmódhoz. Egy visszérkenőcsöt forgalmazó cég támogatásával megvalósult lépésverseny eredményei alapján, valamint a Gemius kutatóintézet felmérésének eredményeiből kiderül, hogy a magyarok nem mozognak eleget. A Gemius saját bevalláson alapuló reprezentatív kutatása szerint hazánkban az emberek átlagosan 6128 lépést tesznek meg naponta.

Többet mozognak a nők, mint a férfiak

A Gemius felmérése a napi mozgással töltött időt és lépéseket vizsgálta, amely alapján elmondhatjuk, hogy nem az egészségmegőrzésről, inkább csak a mindennapi teendők kapcsán megtett lépésekről tanúskodnak az eredmények. De hogyan is mozgunk mi, magyarok?

Nem lépünk eleget az egészségünkértForrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Szembetűnő, hogy míg a nők a hazai átlag felett teljesítve naponta több mint 6 és fél órát mozognak, addig a férfiaknál ez a szám 25%-kal kevesebb, alig 5 óra. Talán nem meglepő, hogy településtípus szerint is jelentős különbségek mutatkoznak a mozgás tekintetében: míg a községek lakói aktivitás szempontjából toronymagasan vezetnek, addig a fővárosiak lépnek a legkevesebbet. Változatos eredmények mutatkoznak az egyes megyék összehasonlításában, hiszen míg például Jász-Nagykun Szolnok megyében az átlagos 9287 lépésszám eléri a nemzetközi szervezetek által ajánlott egészséges szintet, addig Nógrád megyében elkeserítő a helyzet: csak harmad annyit, 3368 lépésnyit mozognak ott az emberek.

Vásárlás közben mozgunk a legtöbbet

A Gemius által szolgáltatott adatok nemcsak az átlagos lépésszámra mutatnak rá, hanem arra is, hogy pontosan milyen tevékenységek során mozgunk a mindennapokban. Míg a napi lépésmennyiségünk 21%-át az otthoni házimunka adja és 26%-át a séta a munkahelyre vagy az iskolába, addig toronymagasan vezet a vásárlással töltött idő, hiszen a megkérdezettek napi mozgásának 34%-át tölti ki a plázázás, bevásárlás és a napi ügyek intézése. Tehát az adatokat vizsgálva egyértelmű, hogy életünk legnagyobb részét vásárlással és ügyintézéssel töltjük, amikor mozgásban vagyunk.

Egy amatőr gyaloglóverseny HollandiábanForrás: NurPhoto/Ricardo Hernández/NurPhoto/Ricardo Hernandez

Szomorú, de annak ellenére, hogy a sport egyre népszerűbb hazánkban, a többi mozgásformához képest a legkevesebb időt töltjük ezzel, mindössze a vizsgált esetek kevesebb, mint 6%-át teszi ki a sporttevékenység. A statisztika számai alapján megfigyelhető, hogy míg az alapfokú végzettségűek szinte minden mozgásformában az élen járnak a lépés tekintetében, addig a felsőfokú végzettségűek az utolsó helyen kullognak, kizárólag a sportban tudnak másoknál magasabb lépésszámot felmutatni.

A valóság: nem tudjuk, hogy valójában mennyit lépünk

A fenti adatok alapjául szolgáló reprezentatív alapon kimutatott statisztika a megkérdezett 2.000 válaszadó saját bevallása alapján készült, tehát azt mutatja, hogy mit gondolunk, hány lépést teszünk meg egy nap. A Lioton Lépésverseny azonban rá akart világítani, hogy a valóságban jól mérjük-e fel, hogy mennyi időt töltünk mozgással. Éppen ezért egy országos road show keretében járt utána, hogy a leggyakoribb, vásárlással és ügyintézéssel töltött mozgási alkalom valójában mennyi időt vesz el az emberek életéből.

Legtöbbet bevásárlás közben mozgunkForrás: hemis.fr/MAISANT Ludovic / hemis.fr/Maisant Ludovic

Üzletekben, bevásárlóközpontokban tesztelték az ott vásárlók mozgási szokásait, akik vállalták, hogy az üzletben tartózkodásuk alatt végig lépésszámlálót használnak. A verseny eredménye pedig megdöbbentő: míg a résztvevők átlagban úgy gondolták, hogy a 3835 lépésnyit töltenek vásárlással, addig a valós átlag 799 lépés volt. Illetve a helyszíni verseny során arra is fény derült, hogy a magyarok lépésszáma naponta csak 4466. Ez pedig azért is elszomorító, mert a kutatások alapján ajánlott napi lépésszámának összességében alig a felét érjük el, pedig a rendszeres mozgás segíthet javítani a lábunk keringését.

A Gemius felmérése és a Lioton Lépésverseny eredménye számos egyéb érdekességet tartogat azoknak, akik szeretnének jobban elmélyülni a hazai lépések világában, ráadásul a saját lépésünket is összehasonlíthatjuk a hazai átlaggal a www.lepesverseny.hu oldalon. Azt pedig ne feledjük, hogy a napi rendszerességgel tartott nagyobb lépésszámmal mi is tehetünk az egészségünkért!