Rejtély, miért tartja életben az erdő a különös zombifát

Vágólapra másolva!
Kutatók egy csoportja bizonyítékot talált arra, hogy egyfajta „szuperorganizmust" létrehozva az erdei fák képesek egymást életben tartani azáltal, hogy vizet és más erőforrásokat osztanak meg egymással. A módszerrel a látszólag kiszáradt fatuskók úgy is képesek életben maradni, hogy tulajdonképpen egyáltalán nincs lombozatuk.
Vágólapra másolva!

Sebastian Leuzinger és Martin Bader ökológusok egy új-zélandi erdőben szúrták ki a szemlátomást kimúlt déli kaurifenyő tuskóját. Legnagyobb meglepetésükre kiderült, hogy a halottnak tűnő növény valahogy mégis életben lehet, mivel nedvkeringést tapasztaltak benne.

A vízáramlást a tuskóban és a közeli fákban egyaránt megmérték, végül azt találták, hogy annak mértéke közel azonos az élő és az „élőholt" növényekben. Egyértelművé vált tehát, hogy a többi fa életben tartja a tuskót, azt azonban nem tudták megmondani, pontosan mi érdekük fűződik ehhez.

– mondta Leuzinger –

Leuzinger és kollégái úgy vélik, a fatuskó és az élő fák gyökerei egymásba nőttek, így természetes oltványokat hoztak létre. Ez egyébként megfigyelhető akkor, ha több fa él egymás mellett, ilyenkor a növények hajlamosak megosztani egymással az erőforrásokat a túlélés érdekében.

Arra azonban nincs válasz, hogy egy halott fa mit tud biztosítani az élőknek.

Ahhoz, hogy a víz a gyökerektől felfelé áramoljon a fában, olyan erőkifejtésre van szükség, amit a levelek párologtatása biztosít. Ez a halott fák esetében nem lehetséges, ám a kutatók által megvizsgált tuskóban mégis ezt tapasztalták, hála társainak.

Forrás: Sebastian Leuzinger

Mit tud biztosítani egy halott fa az élőknek?

Ugyan válasz nincs a kérdésre, néhány teória azért akad. Az egyik, hogy a halott fa még életben volt, amikor a kapcsolatrendszer kialakult, és ez – dacára annak, hogy a növény azóta már elpusztult – továbbra is fennmaradt.

A másik, hogy az elhalt fa gyökereit a többi fa továbbra is tudja használni, így megkönnyítik saját tápanyagfelvételüket.

Bár a kutatás tovább folytatódik, a felfedezés bizonyítja, hogy a fák között sokkal komplexebb összeköttetések vannak, mint azt a tudósok eddig sejtették.

A tanulmány az iScience folyóiratban jelent meg.

(Science Alert)