Ellepik Moszkvát a spanyol óriás meztelencsigák

Spanyol csupaszcsiga, Oroszország
Vágólapra másolva!
Ellepték a spanyol csupaszcsigák Moszkvát, a kártékony narancssárga csúszómászók akár 15 centiméterre is megnőhetnek - írja  a BBC.
Vágólapra másolva!

A spanyol csupaszcsiga, a meztelencsigák között is különleges, mert fajtársaihoz képest sokkal nagyobbra nő, és rendkívül kártékony, képes akár egész veteményeseket is elpusztítani.

Egy fajmegfigyelő honlap, a DAISIE szerint ez a faj,

a 100 legrosszabb inváziós kártékony állat közé tartozik.

Borzasztó sokat esznek, és nagyon nehéz megszabadulni tőlük.

- mondta Abdula Tashibekov az orosz Vesti TV-nek.

A Spanyol csupaszcsiga táplálkozás közben Forrás: Wikimedia Commons

Az Arion vulgarist néha Arion lusitanicus-nak vagy egyszerűen spanyol csupaszcsigának hívják. Vörösesbarna vagy sárga is lehet.

Az állat hímnős, így bármelyik másik példánnyal tud szaporodni, ráadásul egyszerre akár 400 petét is rakhat.

Nem csak azért kártékony, mert megeszi a növényeket, hanem parazitákat, többek között fonálférget is terjeszthet, ami a háziállatokra is veszélyes lehet.

1956-ban az Ibériai-félszigeten jegyezték fel az első példányokat, onnan előbb Franciaországba, majd több európai országba is átterjedt, vélhetően a zöldség terjesztésével.

Nemrég Oroszországban, a Tverskaya utcában jelent meg, ami csak pár méterre van a Kremltől.

Az edények alatt rejtőzött el az eső elől. A macskák nem bántják, mellette fekszenek. Gigantikus!!! - írta Twitter üzenetben egy nő, amihez fotót is mellékelt.

A kifejlett meztelencsigák általában ősszel, a szaporodás után meghalnak. A kemény orosz telet nem élik túl, kivéve, ha menedéket találnak.