A tévhittel ellentétben a klasszikus nemi betegségek egyike sem tűnt el, ugyanúgy lehet vérbajos, azaz szifiliszes, illetve tripperes, kankós vagy gonorrhoeás betegeket diagnosztizálni. A WHO legfrissebb adatai szerint 6,3 millió szifiliszes beteg fertőződik meg évente, holott a betegség elkerülhető lenne. Július 31-én, a szifilisz világnapján, Dr. Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság elnöke, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa beszélt erről a betegségről az Origónak.

Tévhit, hogy már nem fenyegetnek a nemi betegségek

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a klasszikus nemi betegségek egy része mára teljesen eltűnt, pedig ez koránt sincs így. „Ma is lehet tripperes, kankós vagy gonorrhoeás betegeket diagnosztizálni, és a szifiliszt is sokan elkapják.

Dr. Várkonyi Viktória, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosaFotó: Koncz Márton - Origo

"Jelenleg 2017-ig vannak meg a mindenki számára hozzáférhető adatok, melyekből az derül ki, hogy a szifiliszes megbetegedettek száma nagyot ugrott Magyarországon. A 2013-as adatok szerint abban az évben 629 esetet jelentettek, 2014-ben 623-at, 2015-ben 617-et, majd 2016-ban 714, 2017-ben 731 esetet tartottak számon.

Szifiliszes betegek gyógykezelése egy 17. századi rézmetszetenForrás: Wellcome Library, London

- Fontos megjegyezni, hogy a jelentésben szereplőknél lényegesen több szifiliszes beteg van az országban, hisz sok fertőzöttnél késik a diagnózis felállítása vagy az orvosok nem jelentik az eseteket.

A lassú emelkedés jelzi a nemzetközi trendet,

azonban a számszerű adatok a jéghegy csúcsának felelnek meg" - mondja Dr. Várkonyi Viktória, a Magyar STI Társaság elnöke, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa.

Több a férfi, mint a női beteg

2017-ben 571 férfit és 160 nőt diagnosztizáltak a bejelentett számok szerint. „Ha az ember a számadatok mögé lát, a saját orvosi praxisát is figyelembe veszi, és ismeri a járványügyi adatokat, akkor tudja, hogy mindig is több volt a férfiaknál a szifiliszes megbetegedés,

de ez a nagy eltérés azt is jelzi, hogy a férfiak esetében könnyebben diagnosztizálható a betegség

a jobban látható tünetek miatt, illetve azt is jelezheti, hogy a melegek körében intenzívebben terjed a fertőzés.

Dr. Várkonyi Viktória elmondta, hogy lassú növekedés tapasztalható a szifiliszes megbetegedések számábanFotó: Koncz Márton - Origo

A jelenlegi adatok kísértetiesen hasonlítanak a 70-es évek elején Magyarországon észlelt nagy szifilisz járványra. Ha ma 10 férfi betegnél felállítjuk a szifilisz diagnózisát,

biztosan több mint 50%-a szexuális identitást tekintve a melegek körébe tartozik

– hangsúlyozza a szakorvos.

Mi jellemző a szifiliszre?

Krónikus lefolyású, ciklusokban zajló fertőzés, amire jellemző, hogy tünetmentes és tünetes időszakok váltogatják egymást.

A fertőződéstől számított első két évben beszélünk korai szakaszról,

ami annyit jelent, hogy aki ma fertőződik, és valami miatt nem kap két év alatt semmilyen kezelést, azok az egyének a szexuális kapcsolataikban fertőzőképesek.

A kórokozó,a Treponema pallidum elektronmikroszkópos felvételenForrás: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL)/Dr. David Cox

„Legfertőzőbbek a páciensek akkor, amikor az elsődleges tünet megjelenik, mert abban hemzseg a kórokozó. A primer fekély megjelenésével a fertőzéstől számított 3. hét után számolhatunk.

Az esetek többségében a nemiszerv érintett, de lehet a szájüreg és a végbél is,

vagy bárhol, ami az intim együttlét kapcsán a fertőzött partner nemi váladékával és/vagy nyálával kapcsolatba kerül. Volt rá példa, hogy az elsődleges fekély egy nő páciensnél az emlőbimbónál jelentkezett, mivel a nyál is tele van a treponémával. A szexuális aktus alatt mikrosérüléseket szenvedhet a partner, az ott keletkező nyíláson keresztül hatol be a Treponema pallidum.

Szifiliszes extragenitális fekély a kézenForrás: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL)

Tudni kell, hogy mindenkinek van mikrosérülés a kezén, ezért ha valakinek megjelenik egy fájdalmatlan seb a körömágy környékén, amire volt már példa a praxisomban, ma gondolni kell arra, hogy ez szifiliszes eredetű elsődleges fekély is lehet.

A másodlagos szifilisz tipikus megjelenése: kiütés a tenyérenForrás: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL)

Az elsődleges fekélyekben és a szifilisz tünet-együttesében az az ördögi, hogy ezek nem viszketnek, nem fájnak,

nem égnek, és maguktól visszafejlődnek pár hét alatt" - hívja fel a figyelmet a bőr- és nemigyógyász.

Rejtett helyeken is meghúzódhat

Egy férfi jobban észreveszi, ha baj van, mint a nők, akiknél a sebek belül is elhelyezkedhetnek. „A szájüregi primer fekélyek is gyakran rejtve maradnak, mert ha nem okoznak hatalmas nyirokcsomó duzzanatot az áll alatt, akkor nem biztos, hogy bárki belenéz a páciens szájüregébe.

Ki az, aki benéz a saját meg a másik szájába szexuális aktus előtt?

Sok buktatója van annak, hogy a tüneteket felfedezzük, mert sokszor a vizsgáló orvos se ismeri fel a problémát. Aki életében nem látott még szifiliszt, ott nem biztos, hogy beugrik, hogy a betegnek szifilisze lehet" – mondja.

Sok buktatója van annak, hogy a tüneteket felfedezzük, mert sokszor a vizsgáló orvos se ismeri fel a problémát- nyilatkozza Dr. Várkonyi ViktóriaFotó: Koncz Márton - Origo

Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a nemiszerv, végbélnyílás körül, szájüreg, ajak, nyelv, ajakzug területén észlelhető, tömött alapú fájdalmatlan sebek keletkeznek, hisz ekkor nagy valószínűséggel felmerül a szifilisz lehetősége.

A kórokozó Treponema pallidum mikroszkópos képeForrás: CDC Public Health Image Library/ CDC/Dr. Edwin P. Ewing, Jr

„A beteg akkor is fertőz, ha a sebek eltűnnek. Ahogy már erről szó volt, a nyál sok kórokozót tartalmaz, és az ártalmatlannak gondolt orális kapcsolatból is elkapható.

Elsődleges tünet és a második szakasz közti időszak is fokozottan fertőzésveszélyes, a véráram útján a treponéma az egész szervezetet elárasztja.

A fertőzéstől számított két és fél hónap múlva jelennek meg a másodlagos tünetek, amik nem viszketnek, nem fájnak, bizonyos átalakuláson mennek keresztül, és egy bizonyos nagyság elérése után nem növekednek" - mondja Dr. Várkonyi Viktória. Ez a kiütéses szakasz.

Mit vesz észre a beteg?

„Kezdetben halvány rózsaszín, majd egyre erősödő intenzitással nem viszkető foltok keletkeznek a testén. Ha levetkőzik, és pár percig áll szobahőmérsékleten, látni, hogy erősödik be.

Ennek az az oka, hogy az erecskék körül a kórokozó hatására gyulladásos sejtek gyülekeznek, azok az erecskék nem tudnak a külső hőmérsékletre összehúzódással reagálni. Ezt úgy hívják, hogy szifiliszes rozeola.

Szifiliszvizsgálatra buzdító poszter 1936-ból, amelyen egy szégyentől lehajtott fejű nő és férfi láthatóForrás: Wikimedia Commons/ Congress Library

Ennek a talaján megjelennek a lencsényinél általában nem nagyobb, barnásvörös, szélén hámló kiütések.

Járulhatnak hozzá általános tünetek, egyre fokozódó fejfájással, rossz közérzettel, levertséggel. A központi idegrendszerben is dolgozik a kórokozó" - sorolja. „Sokszínű tünet együttes, maguktól visszahúzódnak, mozgásban vannak. Másodlagos tünetek esetén minden esetben a vérvizsgálat pozitív" - teszi hozzá.

Nem csak a beteget, a partnert is meg kell vizsgálni

A kezelésbe vétel előtt pontos kórelőzmény-felvétel történik, a pontos klinikai tünetek leírása, és megismételjük a szerológiai vizsgálatot.

„Ki kell kérdezni a beteget az intim együttléteiről, hiszen valakitől elkapta a fertőzést, és ha van állandó partnere, őt is feltétlenül meg kell nézni. Ha nincs állandó partnere, akkor is meg kell próbálni utolérni, akivel intim kapcsolatba lépett, hiszen az illető kezelésre szorul.

Sokan nem is gondolnak a lehetséges következményekreForrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Azoknak, akiknek továbbadhatta, akkor is meg kell kapni a terápiát, ha aktuálisan nem tudjuk igazolni, hogy már fertőzöttek.

Tudni kell, hogy vérvizsgálattal leghamarabb négy hét után igazolható a fertőzés Tökéletesen gyógyítható tartós hatású, lassan felszívódó penicillin injekcióval."

Adott esetben egyetlen csók is veszélyes lehet ( a kép illusztráció)Forrás: Shutterstock

Ha klinikai tüneteket látja a szakorvos, akkor attól függően választja meg a terápiás dózist, hogy melyik szakaszban tart a betegség.

„Az első stádiumnál általában elég egy injekció, attól begyógyul, a második stádiumnál, ha nagyon csúnyák a tünetei, akkor javasolt két injekciót adni. Ha szifilisz látens, akkor egymást követő három héten heti egy injekciót kap a beteg.

A kezelés befejezése után annyiszor kaphatja el a lueszt, ahányszor erre sanszot ad magának.

Volt olyan szifiliszes betegem, aki minden évben jött, ötször egymás után. Egészen addig, míg az ötödiknél HIV-pozitív nem lett" – hangsúlyozza.

Fontos a rendszeres szűrés

A szakorvos kiemelten fontosnak tartja a szifiliszes betegeknél a rendszeres HIV-szűrést.
„Fontos lenne, hogy minden olyan tünet-együttesnél, ami arra utal, hogy nemi úton terjedő egyéb fertőzése van valakinek, el kell magyarázni, hogy miért fontos a HIV-, és szifilisz-szűrés.

HIV-vírusok elektronmikroszkópos felvételenForrás: Science News for Students

Nem csak a nemigyógyászok dolga, ezen a területen össze kell dolgozni a szakmáknak,

és a leghalványabb gyanú esetén is tájékoztatni kell a beteget,

hogy ez tisztázandó, ide és ide szíveskedjen elfáradni. Nem szabad elsiklani az eredmények, a nemi tájékon és szájüregben felfedezhető tünetek felett. Nagy probléma lesz ez még a következő időszakban" - mondja.

Egyetlen csók is veszélyes lehet

A szifiliszt nyálcserés csókolózással is el lehet kapni, és ahogy a doktornő hangsúlyozza, a tévhittel ellentétben nem tűnt el, a mai napig fertőz.

Nagyon fontos a körültekintés, a meggondolatlan alkalmi kapcsolatok kerülése, és a szűrés isForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Kästle

„Ha valaki belemegy alkalmi kapcsolatba, majd észlel magán valamit, inkább egyszer menjen el feleslegesen nemigyógyászhoz, mint túlkésőn.

Ha kiderül, tudja értesíteni azt, akitől elkapta, és ő sem fertőz tovább.

Ha valaki körültekintőbben jár el az intim életében, és használja az óvszeres védekezést, akkor csökken az esélye annak, hogy fertőződjön (orális kapcsolatnál óvszert általában nem használnak!)

Az óvszer használattal nem csak a HIV, hanem egyéb nemi fertőzések kockázata is jelentősen csökkenthetőForrás: AFP/SPL

Aki gyakran vált csókpartnert, de nem megy tovább a szexig, annak is érdemes szűrésre menni.

Ma már teljesen megszokott, hogy új partnerkapcsolat előtt jönnek a párok szűrővizsgálatra, ilyenkor mindig azt javaslom, hogy az ellenőrzésben a HIV és szifilisz-szűrésnek is mindenképp benne kell lennie."

Dr. Várkonyi Viktória a Magyar STI Társaság elnöke, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosa.Fotó: Koncz Márton - Origo

A szexuális úton terjedő fertőzésekkel (STD) kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése kiemelten fontos lenne,

hiszen a nemi betegek száma aggasztóan növekszik világszerte.

A Belvárosi Orvosi Centrum bőr-, és nemigyógyászai szerint különösen a fiatal, szexuálisan legaktívabb korosztályt kell megtalálni, nekik hozták létre éppen öt éve a Stop STD! – Felelős szex kampányt, melynek célja a szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése, emellett pedig a fiatalok felvilágosítása szakemberek segítségével.