Növekszik az inváziós fajok száma a hazai vizekben

invazív faj
Egy, a hazai vizekben már megtelepedett inváziós faj, a szubtrópusi vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans)
Vágólapra másolva!
A hazai felszíni vizekben minden élőlénycsoportból találhatóak jövevényfajok és a közeljövőben is több ilyen faj megjelenése várható - erről Lukács Balázs András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet (DKI) Tisza-kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa beszélt az M1 aktuális csatorna műsorában hétfőn.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb terjesztő a globális világkereskedelem

A biológiai invázió az, amikor egy területen új fajok jelennek meg más országból vagy földrészről, amelyek később dominánssá válhatnak és felboríthatják a környezet egyensúlyát - hangzott el a műsorban.

Egy, a hazai vizekben már megtelepedett inváziós faj, a szubtrópusi vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans) Forrás: Wikimedia Commons

Az inváziós fajok túlnyomó többsége az emberi tevékenység hatására jelenik meg hazánkban - mondta el Lukács Balázs András a folyamatot magyarázva.

Az invazív fajok behurcolásában komoly szerepet játszik a globális kereskedelem Forrás: Origo

A kutató a legfőbb terjesztők között említette a globális kereskedelmet és a turizmust.

A fajok kisebb százaléka pedig természetes vektorokon, főként a madarak bélcsatornájában túlélve érkezik hazánkba - tette hozzá.

Szorosan összefügg a klímaváltozással is

A kutató hangsúlyozta: a biológiai invázió szorosan összefügg a klímaváltozással is. A globális felmelegedéssel szubtrópusi, trópusi fajok jelennek meg az országban.

A klímaváltozás egyre extrémebb szárazságokat okoz. A globális felmelegedés az egyik oka a melegégövi invazív fajok terjedésének Forrás: Shutterstock

Mint mondta, az idegen fajok megtelepedését az is segíti, hogy élőhelyeinket "túlhasználjuk",

felszíni vizeink túlnyomó többsége meg van "bolygatva".

Egy másik hazai vizekben terjedő invazív faj a cifrarák (Orconectes limosus) Forrás: Wikimedia Commons

Kérdésre reagálva beszélt arról, hogy egy inváziós faj megjelenése következtében csökkenhet például a terméshozam.

Nem lehet megállítani, csak csökkenteni az invazív fajok terjedését

Ugyanakkor, mint mondta, pozitív hatása is lehet a jövevényfajok megjelenésének. A kutató példáként említette, hogy a Balatonban élő inváziós kagylófajok jelentős szerepet töltenek be a víz szűrésében.

A Balaton látképe Forrás: Wikimedia Commons

- hangsúlyozta a biológus, hozzátéve, hogy a tudományos közösség feladata ebben, hogy időben kiszűrje azokat a fajokat, amelyek leginkább károsak lehetnek.

(Forrás: MTI)