Sorra bukkannak fel az elpusztult delfinek Toszkána partjainál

animal fishing Horizontal
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Több mint 30 delfin és két bálna tetemét találták Toszkána vizeiben idén - közölte az olasz tartomány környezetvédelmi hatósága.
Vágólapra másolva!

A boncolások szerint az állatok közül több nem evett, amelyből arra következtetnek, hogy valamilyen vírus támadta meg őket. Július végén csupán négy nap alatt hat delfin tetemére bukkantak - közölte Marco Talluri, a hatóság szóvivője.

- mondta Cecilia Mancusi biológus, az ARPAT környezetvédelmi ügynökség munkatársa.
Az elhullott cetfélék között voltak palackorrú delfinek és a stenella nembe tartozó egyedek, valamint egy ámbracet is.

- idézte a kutatót a Corriere della Sera című napilap.

Illusztráció Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A tetemeken végzett vizsgálatok eredményei augusztus végére várhatóak. Gianna Fabi, a Biológiai és Tengerbiológiai Kutatóintézet munkatársa szerint valószínűtlen, hogy az esetek hátterében szennyezés vagy műanyag álljon. "Mindkét esetben megtalálhatóak lennének a nyomok a testben" - mondta a szakértő, aki hasonló ügyben végzett vizsgálatokat júniusban, amikor három hét alatt 14 delfin múlt ki az Adriai-tengerben.

A szakértő szerint lehetséges, hogy a magas hőmérséklet vagy a heves esőzések csökkentették a tenger sótartalmát, ami elősegítette a járvány kialakulását. Egy 2008 és 2018 közötti tanulmány szerint minden évben 18 tengeri emlős pusztul el Toszkána vizeiben.

(MTI/AFP)