Békák, gyíkok, denevérek bújtak meg az előrecsomagolt salátákban

2019.08.06. 18:06

Békák, rágcsálók, gyíkok, sőt, denevérek is rejtőztek már az előrecsomagolt saláták zacskóiban egy most publikált amerikai felmérés szerint.

A felmérés készítői 2003-ig visszamenőleg tekintették át az adatokat, ebből derült ki, hogy 20 államban összesen 40-szer fordult elő olyan eset, amikor az előrecsomagolt saláták között valamilyen élőlény rejtőzött. Ebből 38 esetet az elmúlt 10 évben regisztráltak.

A kutatók a hírekben szereplő, napvilágra került élelmiszerbotrányok közül gyűjtötték ki az adatokat (azaz számos eset rejtve maradhatott a szerzők előtt), többek között azt is nézték, pontosan mikor és hol bukkantak fel élőlények a saláták között; figyelték azt is, hogy az élelmiszert dobozba vagy zacskóba csomagolták-e, illetve az állatok még éltek vagy már halottak voltak, mikor rájuk találtak.

A szakértők azt találták, hogy az esetek legnagyobb részében (53%) békák, varangyok bújtak meg a zöldségek, salátalevelek között. Szintén nagy számban fordultak elő hüllők (23%), illetve emlősök (18%), és madarak. Az emlősök között a rágcsálók voltak többségben, egy alkalommal viszont denevér is került a csomagba. Utóbbi azért is riasztó, mert a repülő emlősök számos különféle, emberre veszélyes betegséget terjesztenek.

IllusztrációForrás: Cultura Creative/Peter Muller

A kutatásból az is kiderült, hogy az előrecsomagolt zöldségek csomagolásaiba háromszor nagyobb eséllyel kerültek állatok, mint a leveles saláták közé.

A felmérés elsősorban a gerincesekre koncentrált, de megjegyzi, hogy az élelmiszerek közé kerülő gerinctelenek száma a gerincesekét akár sokszorosan is felülmúlhatja.

Az előrecsomagolt saláták az 1980-as évektől váltak egyre népszerűbbé. Mivel a gyártási, csomagolási folyamatokat azóta nagymértékben automatizálták, a „szerencsétlen balesetek" száma is megnövekedett.

(Live Science)